Keskpäeva deemonid

Keskeas saabub periood, mil enesekindlus hakkab alt vedama. Ameerika arst Leonard Felder, raamatu “Uus start” autor annab nõu: “ Sõltuvalt sellest, kuidas te tulete toime oma uute ettekujutustega elust ja inimestest, hakkate end tundma vanemana või nooremana, kui te tegelikult olete. Jätke hüvasti teid ärritavate emotsioonide pagasiga ning nautige elu”.

Enamus 40-60- aastaseid mehi ei tunne muret ega nõutust. Tavaliselt ei tule kõigil ega kohe pähe mõte oma halle juukseid värvida, töökohta ja eriala vahetada. Enamvähem iga neljas “ohtlikus” eas mees püüab kriisist väljuda ning tõestada, et vanadus on veel kaugel, otsides selleks uut, väga noort sõbratari, jättes sageli maha oma perekonna. Psühholoogidel on selle nähtuse jaoks oma termin: emonium meridanum - keskpäeva (keskea) deemon. Nii kummaline kui see ka esmapilgul ei näi, vananevad selle “deemoni” kätte sattunud mehed palju kiiremini.

Keskeas ei vaja mehed mitte “kapitaalremonti”, vaid lihtsalt väikest “ümberehitust”. Kõigest 10% meestest satub olukorda, mida võib käsitleda kui keskea kriisi.

Mida arvavad teadlased

Õpetlaste arvamust mööda esinevad osal tugevama poole esindajatest järgmised psühholoogilised sümptomid: hämming, mure, painavad kahtlused oma töö suhtes ning perekondlikud probleemid. Kui varases eas täheldati meestel süstemaatilisi tööga või perekonnaga seotud raskusi, siis suure tõenäosusega põrkavad nad nendega kokku ka kriitilises eas. Üleminekueas meestel ei esine olulisi muutusi välimuses, kõige rohkem on nad mures oma sugulise potentsiaali nõrgenemise pärast. Mõned neist otsivad abi hormoonvahenditest.

See küllaltki riskantne tee annab harva soovitud kauakestva tulemuse. Kui hormoonpreparaadid tõesti vajalikuks osutuvad, tuleb neid tarvitada arsti ettekirjutuste kohaselt, seda enam, et hormoonravi käib koos vitamiinide ning mineraalainete kasutamisega. E- ja C-vitamiinid, samuti seleen ning magneesium on tuntud oma antihappeliste omaduste tõttu, mis tõkestavad aktiivselt organismi vananemist sellel keerulisel eluperioodil.

Enamus psühholooge ning psühhoterapeute on arvamusel, et meeste keskea kriisil on psühholoogilised juured. Vähemalt 40 enamlevinud keskeas ettetulevat stressiliiki võivad põhjustada kriisiseisundi. Selline kriis muudab suuresti oma isiku ning ümbritseva maailma tajumist.

Ajadefitsiidi sündroom

“40-55 eluaasta vahel hakkavad mehed elule teisiti vaatma. Selle asemel, et aru saada, kui palju aega on kulunud sünnipäevast, hakkavad nad arutlema, kui palju aastaid nad kaotanud on. Neil tekib ajadefitsiidi tunne. See võib osutuda väga rõhuvaks või siis üleliia stimuleerivaks faktoriks”, kirjutab Leonard Felder (“Uus start”).

Selle perioodi võib ületada parimate mõtete ning ettekujutustega, tundes end suurepäraselt, kui kasutada järgmisi soovitusi:- Pöörduge möödunud aastate meeldivate mälestuste juurde. Püüdke mõningaid olukordi korrata.

- Otsige vanadelt sõpradelt tuge. Teil on siis kergem taga nutta aegu, mis võibolla tegelikult polnudki nii ideaalsed.

- Rääkige kellegagi usalduslikult. Kutsuge lõunale või õhtusöögile see, kes on taolise aja üle elanud. Mehed, kellel on võimalus oma tundeid välja öelda, elavad oma ealise kriisi palju kergemini üle, kui endasse tõmbunud sookaaslased.

- Säilitage mõõdukus oma harjumustes.

- Ärge kartke oma sünnipäevi tähistada. Vastupidi, kasutage juhust. Sellised rituaalid nagu sünnipäevad, juubelid, klassikaaslaste kokkutulekud päästavad tunded valla ning aitavad mõista saavutatut ning hinnata perspektiive.

- Ärge langege meeleheitesse. Selle perioodi impulsiivsed tahtmised ja teod viivad vaid olukorra halvenemiseni.

Kas vandalism enese suhtes või elufilosoofia?

Andropausi ajal väsib organism kiiresti ning vajab pikemat puhkust. Tekib hajameelsus, ülemäärane higistamine, jalgade külmetamine. Sümptomid on väga sarnased nendega, mis ilmnevad naistel menopausi ajal. Siit ka meeleolu muutused (ärrituvus ja depressioonid), unehäired, südamerütmi kiirenemine, osteoporoosi riski suurenemine, samuti seksuaalne atroofia.

Hea, kui mehed suudavad välja arendada oma isikliku elufilosoofia. Kahjuks püüavad nad aga pahatihti iga hinna eest ennast ületada, arvestamata olemasolevat jõutagavara ning suhtuvad oma organismi nagu vandaalid. Pole siis ime, et just sellistel meestel leitakse sellises vanuses tõsised ning ohtlikud muutused vereringelundite töös.

Kui 40-50-aastane mees on olnud väheliikuva eluviisiga, siis kõik ebameeldivad nähud, mis on seotud üleminekueaga, ilmnevad tugevamini. Ometi pole veel hilja alustada oma eluviisi korrastamisega. Õige rezhiim pannakse kokku töö ja puhkuse, vaimse ja füüsilise koormuse mõistliku vaheldumisega, ratsionaalse toitumise ning emotsionaalse heaoluga, mis ei sobi kokku magamatuse, närvikoormuste ning pikaajaliste stressidega.

Planeerides päeva täis füüsilisi harjutusi, ei tohi unustada, et koormus peab tõusma järk-järgult, harjutada tuleb aga regulaarselt. Parem on alustada pikkadest jalutuskäikudest värskes õhus. Mõne aja pärast on tunda reipust ning soovi ennast karastada. Sellistele tervistavatele jalutuskäikudele võiks ka naise kaasa kutsuda - ühine huvi füüsilise täiuslikkuse vastu lähendab veelgi rohkem või aitab suhteid parandada, eriti siis, kui ollakse viimasel ajal palju tülitsenud.