Kindlasti pole Kati ja Jaan Toots ainukesed eestlased, kes sellise asja oma elus läbi teinud on. Nii kogunesidki Naisteka suhteeksperdid ümarlaua taha ja jõudsid järeldusele — siin on viis põhjust, miks armukestega loodud suhted pikalt püsima ei jää:

1. Suhe on loodud valedel põhjustel. Pikaaegne kooselu põhineb jagatud maailmavaadetel, ühistel väärtustel ning vankumatul armastusel. Armukesi peetakse aga sageli selleks, et lihtsalt ellu põnevust tuua. Kõigile meeldib ju ameerika raudteel sõita, aga igapäev seda keegi ju teha ei viitsiks, kas pole?

2. Karma! Suhted on nagu doominoefekt — petab korra, petab veel. Olgu selleks siis mees või naine, inimest ei muuda. Seega, kui sa lood suhte mehega, kes sinuga oma kaasat pettis, siis miks ta peaks nüüd ühtäkki korralikuks suhtemeheks hakkama? Ole nüüd!

3. Lähedased ei võta armukest omaks. Olgu selleks siis lapsed või vanemad. Kui oled armuke, siis jääd alati selleks, kes juba olemasoleva ja püsiva suhte sisse kiilu lõi ning tormi tekitas. Lapsed näevad sind kui kedagi, kes ema või isa minema ajas ja ise asemele trügis. Võib ka juhtuda nii, et abielust saadud lapsed teevad tulevikus kõik selleks, et armukese järglased pärandusest sentigi tulu ei saaks. Kas sa tõesti tahad seda?

4. Selline suhe on keeruline. Abieluinimesed kannavad endaga kaasas pagasit — naine/mees, lapsed, ühine vara. Armuke ärgu unistagu, et sellest kõigest ühe päevaga vabaks saab, seega on ta pikalt tähtsuselt “teise” rollis. See ei ole aga lihtne ning tekitab tülisid. Tülisid, mis lõpuks suhte lõhki ajavad.

5. Põnevus vaibub. Kui esialgu paneb armuke vere keema ja südame kiiremini põksuma, siis ajapikku see vaibub. Suhtest saab jälle tavaline kooselu, seks ei ole enam nii põnev ja teineteise kallal hakatakse rohkem näägutama. Siis hakkab abieluinimene aga oma endise kaasa järgi igatsema ja saab aru, millise vea ta tegi. Ja nii tulebki armukesel pakkida asjad ja minna sinna, kust ta tuli.