Pole võimalik, et paarisuhtes üks on õnnetu ja teine väga õnnelik. Lahtiseid otsi on palju: autoritaarne ema, valehäbi seksuaalsuse pärast, võibolla ületöötamine. Ehk soovib mees ennast liiga palju kontrollida ning lämmatab seeläbi seksi juures olulise mängulisuse, kire.


Selles suhtes põrkuvad erinevad vajadused: naine soovib rohkem, mees vähem seksi. Vähemalt praeguses suhtekliimas.

Probleeme saaks avada, kui mees ütleks, kuidas naine saab teda aidata. Naine on praegu enda teada ennast avanud, muret kurtnud, kuid mees võis võtta seda süüdistusena, et naine pole rahul.

Süütunne aga ei aita olukorda muuta.

Haavumine võib süvendada mehe vastumeelsust naise suhtes, sest küllap ta mõistab naise rahulolematust ning vaevalt see teda rõõmustab.


Kui mees armastab naist, tahab ta, et naine oleks õnnelik, ning peaks olema nõus endaga tööd tegema. Küllap käib see ka naise kohta, sest suhe luuakse ju kahe osapoole vahel. Sageli arvatakse, et me suudame teist muuta.

Kuid muuta inimest, kellel on väga tugevad kaitseplokid, on raske, kui mitte võimatu.


Kui on varjatud konflikt, kaotab mees naise vastu seksuaalse huvi.

Võib-olla ta kahtlustab naist kõrvalehüppes, võibolla häirib teda naise rahulolematus — ta kannab naise vastu vimma.

Probleem võib olla ka kujutluslik.

Kui mees leiaks üles ja lahendaks oma “pidurdava teguri”, oleks sellel paaril lootust.


Kuigi mees ei pruugi tõesti soovida seksi sagedamini kui mõne korra aastas, võib ta pakkuda naisele rahuldust: erootilisi mänge jne.

Mees, kes naist mõistab ja armastab, suudab paljutki. Ja samas on vaja kannatlikkust mõlemalt poolt, sest muutused toimuvad väga aeglaselt.


Naine võib pereterapeudiga rääkides leida oma käitumises tegureid, mis soodustavad mehe senist käitumist.

Seksisoov on ka paljuski harjumus, mitte vaid füsioloogiline vajadus, nagu tihti arvatakse. Kui juba on tekkinud pikk paus, tundub väga raske taas alustada.


Mis soodustab seksipatareide tühjenemist?

Kõrged standardid meediast (võrreldakse ennast nende ikoonidega: olen liiga paks, liiga see ja teine); mured laenude tagasimaksmise pärast ja ületöötamine juhivad libiido kõrvale.


Eneserahuldamine on turvalisem: pole suhteprobleeme, saab vältida ebamugavaid tundeid, ei pea midagi sooritama ega tõestama.


Spetsialisti poole pöördudes saaks naine lihvida oma suhtlemisoskust, kuidas edastada sõnumeid, ilma et see partnerit riivaks, vaid aitaks mehel avaneda.


Näiteks võiks mängida kirjavahetust: mees kirjutab naisele, mida talle meeldib teha, ja naine mehele, siis leitakse ühisosa.

Saades teada, millist käitumist partner ootab, on meil võti käes.

Argipäevas võib partnerit tänada mõne konkreetse teo või omaduse eest. Tänutunde väljendamine aitab enamasti rohkem kui nõudmiste esitamine.


Seksuaalse läheduse saavutamisele võib kaasa aidata niisama koos olemine — naine silitab meest ja mees vastab samaga.


Teisele rõõmu valmistamine muutub naudinguallikaks iseendale. See, et vaid seks on armastuse mõõt, on kindlasti üks müütidest.


Kui seda suhet pole ka võimalik päästa, tasub naisel ikkagi minna terapeudi juurde abi saama. Naine ei tohi tunda ennast ohvrina ega selleks jääda.