Müüt nr 1: Vallalistel on ainult üks eesmärk — leida paariline

Paariliseta inimesed istuvad kodus, nutavad patja ja murravad pead selle üle, kust võimalikult kiiresti endale kallim leida. 2010. aastal tehtud uuringus küsiti vallalistelt, kas nad tahaksid abielluda ning vähem kui pooled neist vastasid jaatavalt! Inimesed, kes kõige vähem abiellumist ootavad, on need, kes on seda juba proovinud: lahutatud ja lesed. Vanemad mehed tunnevad paari heitmise vastu rohkem huvi. Kuid mitte siis, kui neil on palju samas seisus sõpru, kellega koos pidutsemas käia. Ning siis on veel üks grupp inimesi, kellest paljud varem kuulnudki ei ole. Need on inimesed, kes tunnevad, et üksindus on parim elamise viis. Nad ei ole need, kes on armastusest loobunud, sest partnerivalik pole õnnestunud. Nad ei karda haiget saada ega pettuda ega vasta ühelegi teisele vallalise stereotüübile. Neile lihtsalt meeldibki üksi elada, oma otsuseid ise vastu võtta, teha, mis pähe tuleb ja kulutada raha nii, nagu meeldib.

Müüt nr 2: Vallalisi ümbritseb tume aura

See tähendab, et üksikud on õnnetud, üksildased ja nende elu on traagiline. Kindlasti aitavad sellise müüdi levikule kaasa ka uuringud ja teadustööd, mis väidavad, et abielunaised on õnnelikumad ja paremad ja tublimad kui üksikud naised. See on jama! Paar aastat tagasi tehti ka üks teistsugune uurimus, mille käigus küsiti tuhandetelt inimestelt, kui õnnelikud nad on. Küsimus esitati neile kord aastas vähemalt kümne aasta jooksul. Ja kas inimesed, kes olid ühel aastal üksikud ja järgmisel aastal abielus tohutult palju õnnelikumad? EI! Nad olid rõõmsamad vaid pulmade ajal ning järgmiseks aastaks jõudsid nad emotsionaalselt täpselt samasugusesse seisundisse kui nad üksikuna olid.

Müüt nr 3: Abielus inimesed on tervemad ja elavad kauem

Abielu tagab parema tervise ja täisväärtuslikuma elu. Tegelikult siiski mitte. Tuhanded ameeriklased võtsid osa üleriigilisest uuringust, mille käigus paluti neil hinnata oma tervislikku seisundit. Abielus inimestest hindas oma seisundit väga heaks 92.9%. Neist, kes olid alati üksi elanud, andsid oma tervisele väga kõrge hinde koguni 92.6%. Vahe pole just eriti suur, seega tuleta seda meelde järgmine kord, kui keegi üritab sind tervislikele põhjustele viidates abielluma sundida.

Müüt nr 4: Üksikud inimesed on egoistid

Kui elad üksi, keerleb kogu maailm sinu ümber, mõtled ainult endale ega hooli kellestki teisest. Ühesõnaga — oled üks väike ära hellitatud põngerjas, kel pole oma ajaga midagi paremat teha kui mängida ja vedeleda. Kuid suhtes olevad inimesed väidetavalt aitavad teisi, toetavad oma vanemaid ja võtavad aktiivselt osa ühiskonnaelus. Ehk siis — nemad on õilsad ja head. Kuid uuringud näitavad millegipärast just vastupidist. Teadlased jälgisid abielupaaride ja üksi elavata inimeste käitumist ning märkasid, et tegelikult ei ole paaridel üldse aega ega viitsimist jännata vabatahtliku tööga või käia vanematel abiks. Just üksikud on need, kes helistavad vanematele tihti, tunnevad huvi nende tervise vastu, aitavad neid vajadusel, suhtlevad tihemini sugulastega ja töötavad vabatahtlikena.

Müüt nr 5: Üksikvanemate lapsed on hukule määratud

Üksikvanema käe all kasvanud lastest saavad mässumeelsed teismelised, kes joovad, suitsetavad ja seksivad ning saavad lapsi siis, kui põhikoolgi pole veel lõpetatud.  Kes iganes selle totruse välja mõtles, tundub arvavat, et kui lapsel on kaks vanemat, valitseb õnn, harmoonia ja püha rahu esiteks vanemate, teiseks vanemate ja lapse vahel, nad jalutavad käest kinni pargis ja naeravad. Jah, tõesti, mõnikord juhtub, et üksikvanemate lapsed lähevad käest ära. Kuid 22000 teismelisega tehtud uuring näitas, et umbes 5% kahe vanemaga lastest kuritarvitas sigarette ja alkoholi ja üksikvanemate kasvatatavate laste seas oli probleemseid lapsi 6%. 94% ühe vanemaga elavatest lastest on täiesti normaalsed ja oma elukorraldusega rahul.

Müüt nr 6: Üksikud surevad üksikuna

Seda oled kindlasti korduvalt kuulnud, eks?! Niimoodi hirmutatakse kõiki kähku paarilist otsima ja abielluma. Üksikuna sured sa õnnetuna oma toanurgas ja su laip leitakse alles kaks nädalat hiljem. Aga kuidas abielu garanteerib, et nii ei juhtu? Alati on ju võimalus, et su abikaasa lahkub enne sind ja sa jääd ikkagi üksinda. Teiseks räägitakse, et üksikud vananevad õnnetuna ja neil pole kõrval peret, sõpru ega koera, kes neid toetaks. Tegelikult on asjalood hoopis sedamoodi, et on raske leida inimgruppi, kel rohkem toetajaid ümber kui üksikud naised. Põhjus ilmselt selles, et need naised ei klammerdu meeleheitlikult vaid ühe inimese külge ega lükka kõiki teisi eemale, vaid hoiavad lähedasi suhteid paljude sõprade ja pereliikmetega. Ja see tasub end ära!

Allikas: Huffington Post