1. Mõtle sellele, millisena tahad oma tulevikku näha

Kujutle, mis saab siis, kui kaasat su kõrval enam pole. Kus sa elad, millest sa elad, kuidas toime tuled? Kas sul on keegi, kellele toetuda ja kellelt abi paluda, kui asjalood peaksid nii kaugele jõudma, et sul palutakse asjad pakkida ja oma praegusest elukohast välja kolida? Mis saab lastest? Kuidas mõjutab lahkuminek su tööelu ja millisel ametipostil näed end 10 aasta pärast?

2. Astu samme, et karjääriredelil tõusta

Kui oled siiani lootnud ainult elukaaslase/abikaasa peale, siis nüüd, kui isegi kõige väiksem kahtlus on tekkinud, et võid omapead jääda, on viimane hetk hakata selles suunas tegutsema, et endale ise jalad alla saada. Kodus või poole kohaga töötades peaksid nüüd mõtlema, kuidas täiskohaga tööle saada. Kui sinu teenitav palk ei ole piisav arvete maksmiseks ja laste ülal pidamiseks, uuri võimalusi, kuidas lisatööd hankida või parema palgaga amet saada. Kas peaksid midagi uut õppima? Kuidas oleks võimalik samal alal töötavate inimestega tutvuda, et oma võimaluste kohta uurida?

3. Uuenda oma garderoobi

Tundub naljakas ja isegi napakas, kuid see, kuidas sa välja näed, mõjutab otseselt su karjäärivõimalusi. Lohakas, räpane ja suvaline välimus mõjuvad eemaletõukavalt, samuti võlts ja eakohatu riietus. Kui tahad professionaalsena mõjuda, pead oma välimusele rõhku panema ning investeerima kvaliteetsetesse ja ajatutesse rõivastesse, mis sobivad igal ajahetkel. Korralikud püksid, viisakas kardigan, kontorikleit ja head saapad olgu olemas!

4. Võta oma ja ka kallima võlad kontrolli alla

Uuri väga täpselt välja, mis seisus on teie ühisvara. Kui teil on ühine pangaarve, ühised krediitkaardid või koos võetud laen, vastutate mõlemad nende eest ka pärast lahkuminekut. Tee selgeks, mida saaksid teha selleks, et sind tulevikus ootamatud võlanõuded ei tabaks.

5. Alusta säästmist

Anna endast parim, et sul oleks midagigi hinge taga. Sel moel ei lenda sa täielikult käpuli, kui ühel hetkel selgub, et teie kooselust ei tule enam midagi välja. Püüa iga kuu kasvõi väikesed summad kõrvale panna ja tee endale range eelarve, millest jäigalt kinni pead ning kõik ülejäägid ja lisasissetulekud kanna varuarvele.

6. Valmistu ka kõige hullemaks ehk mõtle välja, mis võib halvasti minna

Ära lollita end mõtetega, et teie lahkuminek saab olema sama sõbralik ja tsiviliseeritud kui Gwyneth Paltrow ja Chris Martini “teadlik lahutus”. Tõenäosus, et te lähete korralikult tülli ja kaklete veel pikalt laste hooldusõiguse ja varajagamise osas on väga suur, seega mõtle läbi kõikvõimalikud stsenaariumid ja kuidas sa nendes olukordades võiksid käituda.

7. Võta seisukoht, et sa saad sellega hakkama!

Kuigi eelpoolkirjeldatu tundub üsna hirmsana, ei ole see lahkuminekuvärk siis pooltki nii õudne, kui oled korralikult valmistunud ja tead, mis sind ees oodata võib. Sa saad sellega hakkama, sest miljonid naised enne ja pärast sind on selle läbi teinud ja edukalt välja tulnud.

Allikas: The Stir