„Ortodondi üks ülesannetest välja selgitada, kas hambumus on eakohane ning kas näo- ja lõualuud on kasvanud ja arenenud õigesti. Juhul, kui on vajalik hambumuse ravi, koostab ortodont individuaalse raviplaani,“ rääkis Kliinik 32 ortodont Dr. Katri Herman. „Kui näiteks hambaaugu korda tegemiseks piisab tihti vaid ühest või paarist visiidist hambaarsti juurde, siis ortodontiline ravi kestab kauem — keskmiselt kuuest kuust paari aastani,“ lisas Dr. Herman.

Ortodontilist ravi võib teha hambaarst, kes on lisaks hambaarsti õppele läbinud ka 3-aastase ortodontia residentuuri, sooritanud erialaeksami ning on kantud Terviseameti tervishoiutöötajate registrisse ortodondina. Kui veel 2000ndate alguses oli ortodontia Eestis alles lapsekingades ja vaid üksikud olid diplomeeritud ortodondid, siis praegu on Eestis 59 ortodonti.

Dr. Hermani sõnul on seetõttu ka inimeste teadlikkus ortodontia kui hambaravi haru kohta aastatega tõusnud. „Veel 15 aastat tagasi tuli breketikandjail anda selgitusi millega tegemist. Praegu on aga breketitest saanud omamoodi normaalsus, mille peale üldjuhul viltu ei vaadata,“ rääkis dr. Herman.

Ortodondi juurde tuleks pöörduda kohe, kui on tekkinud kahtlus, et hambumusega pole kõik korras. Kindlasti võiks ortodonti külastada esimesse klassi mineva lapsega, sest siis näeb ortodont ära nii juba suus olevate kui ka veel lõikuvate jäävhammaste olukorra. „Ortodondi külastamine kooliealise lapsega tagab, et võimalik probleem avastatakse õigeaegselt ja raviga ei jääda hiljaks. Lapseeas teostatud hambumuse ravi on vähem aeganõudvam ja tulemus on stabiilsem. Lisaks aitab see ennetada võimalikke probleeme täiskasvanueas,“ rääkis Dr. Herman.
Kuni 19-aastastel tasub hambumusanomaaliate diagnoosimise, esmaste uuringute ja raskemate diagnooside ravi eest Eesti Haigekassa.
Hammaste tervise kuu toimub tänavu juba seitsmendat aastat. Eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele — ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga.

Külastada tasub ka hammaste tervise kuu meeleolukat kodulehte aadressil www.hammastetervisekuu.ee, kus on üleval videod ja materjalid, mille üle saab perega koos arutada.