Üldiselt võtab vagiina tagasitõmbumine pärast sünnitust aega 6-12 nädalat. Küll aga võivad tuppe mõjutada mitmed faktorid: suured lapsed, mitmed sünnitused, rebendid. Mõnikord võib alumine korrus jäädavalt kahjustatud saada ja seetõttu võib kannatada saad tupe kuju ja funktsioon.

Pärast sünnitust võid kogeda järgmiseid sümptomeid: uriinilekked; suutmatus kõhutuuli kinni hoida; valu vahekorra ajal; tampoon või menstruaalanum ei püsi sees.

Kui sinu vagiina ei võtnud pärast sünnitust oma tavalist vormi tagasi, on mitmeid variante, kuidas ise kaasa aidata saad.

Kui oled ülekaaluline, peaksid toitumise korda seadma ja kaalust alla võtma. Tee vaagnapõhjalihaste harjutusi. Kui neist pole abi, aitavad apteegis müüdavad tupekuulid ja füsioterapeudid, kes on spetsialiseerunud vaagnapõhjalihaste tugevdamisele.

Kui füsioteraapia ei aita, on aeg pöörduda arsti juurde. Pane aeg günekoloogi juurde, kui muretsed, et midagi on valesti. Võib juhtuda, et perineumilihased (lihased vagiina ja päraku vahel) ei parane nii nagu nad peaksid. Mõnikord tuleb need kirurgiliselt parandada.

Kas vagiina võib olla liiga suur?

Kui naine pole kogenud väga rasket sünnitust, siis ei. Kui sünnitusel tekkinud rebendid annavad tunda ka pärast 12 nädalat, räägi oma günekoloogiga. Ära pane tuppe looduslikke "pinguldavaid" tooteid, nende kasutamisel võivad olla tõsised tagajärjed.

Allikas: WebMD