Kõige levinumad neist müütidest on:

1. Päevade ajal ei tohi vannis käia

Arvatakse, et niimoodi on bakteritel sõna otseses mõttes ideaalne sissepääs ning infektsioonid on kerged tekkima, kuid ei. Vann sooja veega võib just aidata valu vastu ning lõdvestada lihaseid, ning paljude naiste arvates on peale vanniskäiku palju parem olla.

2. Sa ei tohi basseinis või mujal veekogus ujumas käia

Paljud inimesed arvavad ekslikult, et ujumas käimine päevade ajal on ohtlik ning räpane tegevus. Kuid tampooni või menstruaalanumat korralikult kasutades ei juhtu midagi, sest vesi ei pääse sisse. Küll aga ei tohi ujuma minna sidemega, sest see saab märjaks ning ei kaitse võimalike bakterite eest.

3. Kui naised elavad koos, siis neil on samal ajal menstruatsioon

Jah, võib juhtuda, et sõbrannadel või emal ja tütrel on päevad samal ajal. Kuid teaduslikult pole tõestatud, et need kooselamisega sünkroniseeruvad; tegemist on pelgalt juhusega.

4. Juuste värvimist peaks päevade ajal edasi lükkama

Internetifoorumites on laialt levinud arvamus, et hormonaalse tasakaalutuse tõttu ei jää värv ühtlaselt pähe menstruatsiooni ajal. Kuid see ei ole tõsi, isegi kui osadel naistel on juuksed päevade ajal nõrgemad, ei takista see värvil pähe jäämist.

5. Kanged joogid mõjutavad menstruaaltsüklit

Pooleldi müüt, pooleldi tõsi. Kõik oleneb kogustest. Naised, kes tarvitavad regulaarselt liiga palju alkoholi, nende menstruaaltsükkel võib tõesti olla ebaregulaarne. Alkoholi liigsel tarvitamisel on üleüldse tervele organismile halb mõju, mitte ainult tsüklile.

6. Lükka oma depilatsiooniaeg ja tätoveerimissalongi külastus edasi

Mõned tätoveerijad ei soovita tulla tätoveeringut tegema päevade ajal, sest tulemus võib olla rohkem määrdunud kui tavaliselt. Ka kosmeetikud ei soovita tulla tegema Botoxi süsti päevade ajal. Tulemus sõltub loomulikult eksperdist, aga need protseduurid võivad päevade ajal lihtsalt valusamad olla, kui muidu.

7. Sa peadki valu kannatama

Enamikel naistel on päevade ajal kõhuvalu, kuid valu tugevus on erinev. Umbes 33% naistest tunneb tugeva valu, oksendamise ja iivelduse tõttu, et nende elukvaliteet on häiritud iga kuu kuni kolmel päeval. Sellist valu ei pea aga keegi kannatama. Mõistlik on külastada oma günekoloogi ning uurida välja, mis täpsemalt viga on ning kuidas seda leevendada saaks.

8. Võimatu on päevade ajal rasedaks jääda

See on kõige levinum müüt. Päevade ajal ei ole tõesti viljakusetase nii kõrge, kõige kõrgem on see 12-16 päeva enne järgmise tsükli algust. Kuid osadel naistel kestab tsükkel 21 päeva, mitte 28, ning on ka ebaregulaarne. Samuti on spermatosoidid naise kehas 5-7 päeva elujõulised, niiet võivad kokku sattuda ovulatsiooniperioodiga.

9. Menstruatsioonitsükkel sõltub kuufaasidest

See müüt pärineb antiiksetest aegadest, kuid tänapäeva uuringud ei ole leidnud seost kuufaaside ja menstruatsiooni vahel.

10. Ohtlik on päevi rasestumisvastaste vahenditega edasi lükata

Kindlasti on iga naine tahtnud elu jooksul vähemalt ühe korra oma päevi edasi lükata. Osad naised ei kasuta beebipille, arvates, et need põhjustavad erinevaid tervisehädasid. Kuid ekspertide sõnul ei ole päevade edasi lükkamine pillide abil kahjulik, kui seda vahel harva teha. Loomulikult ei tohiks seda meetodit regulaarselt kasutada.

Allikas: Brightside