Mis need siis on? Ja miks me ärkame tihti just ühel ja samal kellaajal üles?

Stress

Stress on kõige levinum põhjus, miks inimesed öösiti üles ärkavad. Ärevad mõtted enne magamaminekut ei aita kuidagi kaasa normaalsele unekvaliteedile. Stressivaba elu on muidugi raske elada, eriti tööl käivatel inimestel, aga stressi tasuks oma elust eemaldada siiski nii palju, kui on võimalik.

Alkohol

Osade inimeste meelest on alkohol hea abivahend uinumisel. Ehkki alkohol tõesti tekitab unise oleku, mis tekitab tunde, et magamajäämine on lihtsustatud, ei mõju see siiski nii hästi. Nimelt kui alkoholi mõju hakkab kaduma, muutub keha jälle erksaks, ehk peale paari tundi und on üles ärkamine üpriski garanteeritud.

Rasedus

Kuna rasedus paneb hormoonid möllama, võib naisele osaks saada olukord, kus ta ärkab palju öösel üles. Raseduse lõpustaadiumis võib see olla tingitud kimbutavatest pissihädadest, aga alguses hormoonide kõikumisest.

Aga miks me ikkagi tihtipeale sellel samal kellaajal üles ärkame?

Mõtle hetkeks, mis on see esimene asi, mida sa teed, kui öösel üles ärkad. On väga tõenäoline, et sa vaatad kiiresti, mis kell on. Et sa oleksid kursis, kui palju tunde ja minuteid sa peale uuesti uinumist veel magada saad. Või kas on üldse mõtet tagasi magama minna. See aga tekitab kehale stressi, isegi kui sa ise seda ei tunne. See kindel kellaaeg jääb meie mällu, mistõttu ka järgnevatel öödel võib meie keha saada automaatse signaali sellel kellaajal, et nüüd oleks aeg üles ärgata.

Sellepärast oleks soovituslik öösel üles ärgates üldse mitte kella vaadata, vaid proovida uuesti rahulikult uinuda.

Allikas: The Sun