Väga tervislik on enne hommikueinet süüa mõnd teraviljaga kokkusobivat puuvilja, nt õuna. 1-2 õuna iga päev aastaringselt varustab meid kõikide vitamiinidega. Ega asjata ütle inglise vanasõne: üks õun päevas hoiab haigused meist eemal. Toortoiduna annab õun lisaks heale söögiisule ka parema enesetunde: värskust saavad nii keha kui mõte, kaob väsimus, paraneb seedimine, organism puhastub.

Kõik puuviljad on puhastava toimega, kuna sisaldavad kiudaineid, mis toimivad seedeorganeis luuana. Sama toime on marjadel. Veresoonte puhastamiseks on kõige parema toimega sõstrad, nagu ka lillad marjad nagu mustikad, vaarikad, samuti punapeedist tehtud toidulisand Flavonoid, mis aitab vältida veresoonte lupjumist pärgarterites.

Ohtralt värve

Värvilised aed- ja puuviljad kaitsevad organismi mürkide ja pisikute eest, seepärast on just looduse poolt värviliseks timmitud toiduainete söömine väga tervislik. Nii punane, kollane, oranž kui roheline paprika sisaldavad vitamiinide C ja A eelvitamiine, mis tervendavad nahka ja juukseid ning annavad kogu organismile jõudu. Ka tsitruselised jt lõunamaised puuviljad tõstavad samuti toonust ja annavad elujõudu.

Kõik kollased köögiviljad nagu kaalikas, kõrvits, naeris, kabatšokk jt aitavad ära hoida vähktõbe. Kapsas ja porgand puhastavad jämesoolt, eriti hea on neid tarvitada paastu- ja nälgimispäeva järgselt. Mõlemad aitavad ka nägemist parandada, nagu ka punapeet, pealegi viivad nad liigestest ja neerudest väläja soolad, lahustavad sapi- ja neerukive (sama toime on ka mustrõikal). Nii terve kui on inimese jämesool, nii terve on inimene ise. Soovitav on süüa ka palju maitserohelist ja salateid. Väga tervendav on küüslauk, mille tugevat lõhna mahendab hästi õun.

Liha asemel idud

Täisteraviljades on palju vitamiini B, eriti idandatud nisuterades. Idud sisaldavad aktiivseid B-rühma vitamiine ja vitamiini E. Eriti talvisel ja kevadisel perioodil tasub neid tervise huvides süüa toortoiduna 1 spl enne sööki. Idandatud terad on kasulikud ka närvisüsteemile: aitavad tõrjuda une- ja mäluhäireid, närvivalusid, väsimust.

Idandamiseks tuleb seemned pesta ja asetada klaaspurki. Valada vesi peale nii, et see terad katab. Jätta 6-12 tunniks likku (oad 18 tunniks). Leotusvesi ära valada ja sorteerida välja need, mis ei paisunud. Purk seemnetega katta marli või tülliga ning sulgeda kummiga. Terad loputada ja asetada purgiga suu allapoole poolviltu pimedasse toasooja. Idud jäetakse kasvama 3-7 päevaks. Vähemalt kaks korda päevas tuleb terasid leige veega loputada, et takistada hallituse ja bakterite arenemist. Kui idud on valmis, tõstetakse nad valgesse, et nad saaksid roheliseks tõmbuda. Kasutada ära vähemalt 72 tunni jooksul. Säilitada külmkapis suletud purgis.

Head taimset valku on peale teravilja ka kaunviljades, eriti sojaubades. Kaunvilju tuleb leotada üleöö, keeta 1-2 tundi. Keeduleemest saab teha suppi, ubadest aga pasteeti või kotlette. Asendavad täielikult liha, annavad parema vere ja üldise tervise fooni.

Ameerika teadlased uurisid 80 000 naist ja selgitasid välja, et need, kes sõid 10 aastat järjest pähkleid rohkem kui viis korda nädalas, kannatasid kolm korda harvemini südamehaiguste all. Pähklitest on parimad mandlid oma vitamiini B sisalduse poolest.