I TERAVILJASAADUSED JA KARTUL

Teraviljasaadusi tuleks päevas tarbida minimaalselt 8 ning maksimaalselt 13 portsjonit. See toidugrupp jaguneb kaheks — leib, mida tuleks iga päev süüa 4-7 portsjonit ning kartul ja puder, makaronid ning helbed, mille päevane kogus võiks samuti olla 4-6 portsjonit. Ühe portsjoni alla läheb:

  • 1 viil (30-50g) rukkileiba, 1 täisterakukkel, 2 viilu sepikut, täisterasaia või näkileiba
  • 100 g keedetud kartulit või 80 g kartulipüreed
  • 1 dl putru (kaera, odra, hirsi, tatra, riisi, manna)
  • 1 dl makarone
  • 3 spl hommikuhelbeid või müslit

    II KÖÖGIVILJAD JA KAUNVILJAD

    Köögi- ja kaunvilju soovitatakse päevas süüa 4-5 portsjoni ulatuses, ent seda numbrit võib soovi korral tõsta ka 9 portsjonini päevas.

    Üks portsjon on:

  • 100 g juurvilja — porgand, punapeet, kaalikas, mustjuur, naeris, seller, redis, rõigas
  • 100 g aedvilja — kapsas, lillkapsas, brokkoli, tomat, kurk, sibul, paprika, spinat, lehtsalat, maitserohelised
  • 300 g seeni
  • 80 g keedetud kaunvilju (hernes, uba, läätsed)
  • 30 g kuivatatud kaunvilju
  • 2 dl köögiviljamahla (tomati, porgandi, kapsa)

    III PUUVILJAD JA MAHLAD

    Puuvilju ja mahlu on tervislik tarbida päevas 2-4 portsjonit.

    Üks portsjon on:

  • 100 g puuvilju
  • 15 g kuivatatud puuvilju ja marju
  • 2 dl marju
  • 2 dl puuviljamahla

    IV LIHA, KALA JA KANAMUNAD

    Päevas tuleks liha, kala ja kanamune süüa 2-5 portsjonit — 2 portsjoni jagu võiks olla liha ning liha- ja veresaadusi, 2 portsjoni jagu kala ja kalasaadusi ning ½-1 portsjoni jagu mune.

    Üks portsjon on:

  • 50 g taist liha, küpsetatult
  • 60 g kanaliha, taist sinki, verivorsti
  • 45 g verikäkki
  • 30 g vorsti, viinereid, hakkliha, pihve ja kotlette
  • 50 g maksapasteeti
  • 50 g rasvast kala (heeringas, forell, lõhe)
  • 75 g väherasvast kala (räim tursk, lest, latikas)
  • 25 g kalatooteid (suitsutatud, soolatud, konserveeritud)
  • 40 g vürtsikilu
  • 1 muna

    V PIIMASAADUSED

    Piimasaadusi tasub tarvitada päevas 2-4 portsjoni ulatuses.

    Üks portsjon on:

  • 2 dl piima, keefiri, petti, maitsestamata jogurtit (kuni 2,5%)
  • 1 dl puuvilja- või marja-jogurtit
  • 80 g kodujuustu (kuni 4%)
  • 100 g kohupiima
  • 8 g hapukoort (10%)
  • 50 g kohupiimakreemi
  • 30-35 g juustu (rasva alla 25% kuivaines)
  • 20 g juustu (rasva üle 25% kuivaines)
  • 30 g toorjuustu

    VI LISATAVAD TOIDURASVAD, PÄHKLID, SEEMNED

    Lisatavaid toidurasvu, pähkleid ja seemneid peaks sööma 4-5 portsjonit päevas, üks portsjon on:

  • 1 tl rapsi- või oliiviõli
  • 1 tl võid või või-taimeõlisegu
  • 2 tl margariini (alla 40%) ja majoneesi (alla 40%)
  • 1 tl margariini (üle 40%) ja majoneesi (üle 40%)
  • 10 g pähkleid, seesami-, kookose- ja päevalilleseemneid

    VII SUHKUR, MAIUSTUSED, KARASTUSJOOGID

    Sellesse toidugruppi kuuluvaid tooteid võib süüa 2-4 portsjonit päevas, üks portsjon on:

  • 2 tl mett, suhkur või moosi
  • 10-15 g küpsist
  • 10 g šokolaadi
  • 10 g kompvekke
  • 1 dl mahlajooki, morssi, limonaadi

    VIII VESI, ÜRDITEE, MINERAALVESI

    Vett, ürditeed või mineraalvett võiks päevas juua 6 portsjoni väärtuses, 1 portsjon on:

  • 2 dl vett

    Toidukoguste jälgimise kõrval ei tohi unustada ka regulaarset füüsilist koormust, mis ergutab ainevahetust ja südametegevust. Kasulik on aktiivselt ja regulaarselt liikuda 2-3 korda nädalas ühe tunni jooksul.

    Allikas: M. Maser ja V. Varava “Toidusoovitused”. Välja antud Eesti Toitumisteaduse Seltsi ja Eesti Tervisedenduse Ühingu poolt Eesti haigekassa toetusel 2004. aastal.