Lisaks on C-vitamiinil kehas ka palju teisi olulisi ülesandeid. Näiteks on C-vitamiin abiks raua imendumisel. Eesti riiklike toitumissoovituste järgi peaksid täiskasvanud naised ja mehed tarbima päevas 100 mg C-vitamiini.

Kõige lihtsam viis oma keha C-vitamiiniga toetada ongi süüa rohkem puu- ja köögivilju! Näiteks apelsini, kiivit ja maasikaid peetakse nende suure C-vitamiini sisalduse poolest lausa superstaarideks.

Kuid kas teadsid, et ka köögiviljades on palju C-vitamiini? Näiteks pool tassitäit viilutatud punast paprikat võrdub peaaegu sinu päevase C-vitamiini vajadusega. Kuid pea meeles, et ka heade asjadega ei tasu liialdada.

Siin on valik suurima C-vitamiini sisaldusega puu- ja köögivilju:

1. Paprika

Pool tassi viilutatud punast paprikat sisaldab 95 mg C-vitamiini. Rohelistes paprikates on C-vitamiini pisut vähem – pooles tassis 60 mg.

2. Tšillipipar

Kui armastad vürtse, siis tasub meelde jätta, et ühes pisikeses punases tšillipipras on 64 mg C-vitamiini.

3. Kale ehk lehtkapsas

Lehtkapsas, mis sobib ühtviisi hästi nii smuutidesse kui salatitesse, sisaldab ka korralikult C-vitamiini – tassitäies lehtkapsas on pea 20 mg C-vitamiini.

4. Brokoli

Tassitäies keedetud brokolis on 102 mg C-vitamiini. Naudi spargelkapsast aurutatult või lisa näiteks pastasse.

5. Rooskapsas

Kui sa veel rooskapsast (tuntud ka Brüsseli kapsana) ei fänna, tasub teada, et pooles tassis keedetud rooskapsas on tervelt 48 mg C-vitamiini.

6. Maasikad

Suur peotäis maasikaid ehk ligikaudu 10 marja, sisaldavad 70 mg C-vitamiini.

7. Ananass

Selles mõnusas troopilises puuviljas on tassi kohta 78 mg C-vitamiini. Hea mõte on kasutada külmutatud ananassikuubikuid näiteks smuutides!

8. Kiivi

Kiivid on küll väikesed, aga ühes viljas on tervelt 64 mg C-vitamiini. Hea vahepala!

9. Apelsinid

Apelsinid on teada-tuntud C-vitamiini allikad, peites 70 mg C-vitamiini ühe keskmise vilja kohta.

Allikas: Self