Lisaks valis žürii ka festivali kõige mustemat toitu ja jooki. Parima musta magustoidu tiitli sai endale Gelato Ladies`i musta tahini ja mustade seesamiseemnetega gelato. Teine ja kolmas koht läksid jagamisele Jeff De Bruges - „Les Cerisettes“ ja Lambist - põldmarja-šokolaadi tartlett`i vahel.

Võitjate Gelato Ladies nimi viitab kohviku asutajatele, Kristen Tuulmetsale ja Sindy Püssale. Naised õppisid Itaalias jäätisemeistriteks ning avasid kohviku Tallinna vanalinnas 2016. aastal. Nende kireks on rõõmustada jäätisesõpru ja pakkuda magusaid elamusi. Musta tahini ja mustade seesamiseemnetega gelato mõtles välja Sindy Püssa, kes sai inspiratsiooni mustast. Ta soovis festivali jaoks midagi täiesti uut välja mõelda ja nii sündiski kõnealune gelato.

Gelato – Itaalia meetodil valmistatud rikkaliku maitsega jäätis

Gelato tähistab Itaalia meetodil valmistatud jäätist. Itaalia keeles tähendab gelato jäätunud magustoitu, tulenedes tegusõnast gelare (jäätuma).

Gelatot on kahte sorti:

1) piima-koore jäätis, mida valmistatakse piimast, koorest ja suhkrust, ning millele lisatakse vastavalt maitsele ka šokolaadi, pistaatsiapastat, sarapuupähklipastat, vaniljet vms. Üks armastatumaid maitseid on pistaatsiagelato.

2) sorbett (sorbetto), mida valmistatakse värsketest puuviljadest või marjadest, veest ja suhkrust. Kuna sorbetid piimatooteid ei sisalda, sobivad need ka laktoositalumatuse korral ja veganitele.

Sindy Püssa sõnab, et gelatol on palju rikkalikum maitse kui enamikel jäätistel. Gelato puhul sõltub palju ka toorainest – mida kvaliteetsemat toorainet kasutatakse, seda ehedama maitsega gelato valmib. Gelato on valmistatud käsitsi ja värskest hooajalisest toorainest. „Tavaliste poejäätistega võrreldes on gelatos vähem piimarasva ja oluliselt vähem õhku ning palju väiksemad jääkristallid. Seetõttu säilib gelato palju lühemat aega. Õige tekstuur ja värskeimad maitseomadused püsivad vaid 3-4 päeva. Kuna gelatole on iseloomulik väiksem õhusisaldus, müüakse gelatot kilo, tavalist jäätist aga liitri kaupa,“ lausub ta ja lisab, et kiiresti sulavat õrna ja siidise konsistentsiga maiust peab säilitama ja serveerima õigel temperatuuril, milleks on 12..-14°C. Kui gelato külmub läbi nagu tavaline jäätis (-18°C), muutub see kõvaks.

Lõpetuseks jagab Püssa tervislike tatravahvlite retsepti:

Koostisosad

  • Toortatrajahu 132 g

  • Küpsetuspulber 1 tl

  • Pruun suhkur 50 g

  • Vaniljesuhkur 1 tl

  • Sool 0,5 tl

  • Muna 1 tk

  • Hapukoor 200 g

  • Kookosõli 50 g

Tee nii:

Sega kuivained omavahel läbi. Muna, hapukoor ja sulatatud kookosõli vispelda segamini. Seejärel lisa vedelale segule kuivained, vispelda ühtlaseks massiks. Küpseta vahvliraual vastavalt oma masina kasutusjuhendile. Valmis vahvlile puistada peale tuhksuhkrut, kõrvale jäätisepall.