Elva Tervisekeskuse Benu apteegi proviisor Marget Raukas rõhutab, et põletik ei pruugi alati tähendada infektsiooni ehk nakkust. „Põletikuline protsess on keha kaitsereaktsioon - püüdlus end ravida. Seega lühiajaliselt on põletik hea, sest see on osa immuunsüsteemi loomulikust vastusest.. Aga seda vaid lühiajaliselt, sest kui põletik ei kao ja muutub pikaajaliseks, võib see kaasa tuua immuunsüsteemi languse koos mitmete ebameeldivate terviseprobleemidega,“ selgitab Raukas.

Naisi kimbutab põiepõletik 30 korda sagedamini

Põhjuseid, miks naistel esineb põiepõletikke ehk tsüstiiti ligi 30 korda rohkem kui meestel, on apteekri sõnul erinevaid - alates naiste anatoomiast kuni hormoonide muutusteni. „Peamine põiepõletiku põhjustaja on bakter Escherichia coli, mille esinemine soolestikus on normaalne. Põletike oht tekib siis, kui soolestiku mikrofloora on häiritud ja niinimetatud halvad bakterid võtavad võimust ning levivad põide ja teistesse kuseteedesse,“ räägib Raukas.

Ebamugav ja valulik põiepõletik

Põiepõletik annab endast apteekri sõnul märku urineerimisel tekkiva kipitava ja pakitseva tundena. „Sageneb vajadus tualetis käia, uriin on hägune või tume, tugeva lõhnaga ja võib olla verine, üldine enesetunne võib olla väga halb, esineda valud alakõhus või seljas ning tõusta võib ka palavik,“ loetleb Raukas sümptomeid ja lisab, et vanematel inimestel võib põiepõletik kulgeda ka ilma kaebusteta.

Põletiku korralik väljaravimine aitab proviisori sõnul haiguse kordumist ära hoida. Väljaravimata põiepõletik võib muutuda krooniliseks või ohustada neere. „Kui põiepõletik jääb ravimata, siis võib nakkus levida neerudesse, mille ravi on pikaajalisem ja keerukam,“ räägib Raukas ja lisab, et naistel on kroonilised põiepõletikud üsna sagedased ning need võivad esineda mitmeid kordi aastas.

Kohene sekkumine aitab põiepõletiku paari päevaga kontrolli alla saada

„Põiepõletiku peamise põhjustaja Escherichia coli bakteri puhul võib kiiret abi saada käsimüügis olevatest D-mannoosi preparaatidest, millel on nakkuse varases staadiumis leitud võrdväärne toime antibiootikumidega. Erinevalt antibiootikumidest on D-mannoos ohutu ja sobib lastele, täiskasvanutele ja rasedatele,“ selgitab apteeker. „Siiski kui paari päeva jooksul enesetunne ei parane ning tekib palavik, alakõhu- või seljavalu või uriini veri, tuleb pöörduda perearsti poole,“ rõhutab Raukas, sest siis saab arst uriiniproovi abil olukorda hinnata ning vajadusel ägedat põiepõletikku antibiootikumidega ravida.

Kodustest vahenditest soovitab apteeker põiepõletiku leevendamiseks leesika-, kummeli- ja peterselliteed, aga ka jõhvikamahla, sooja jalavanni ning kõhule võib panna soojakoti. „Apteegi käsimüügist leiab ka tõhusaid taimsed preparaate, mis aitavad kergemat põletikku ravida,“ räägib Raukas ning soovitab vajadusel valuvaigistina võtta paratsetamooli või ibuprofeeni.

Kuidas põiepõletikku ära hoida?

Ennetusmeetmed saavad alguse igapäevasest hügieenist. „Tualetti tuleks minna kohe, kui vajadus tekib, ja alakeha tuleks pühkida eestpoolt tahapoole, et roojabakterid põie suunast eemale viia. Vannis käimisele tuleks eelistada dušši ning alakeha pesemiseks kasutada spetsiaalseid intiimpesugeele, mis aitavad hoida limaskesta loomulikku happelist kaitsekihti, et mikroobid seal paljuneda ei saaks,“ loetleb apteeker võimalusi põletiku tekkeohu vähendamiseks.

Raukase sõnul tekib naistel põiepõletik oluliselt sagedamini anatoomia tõttu, sest naistel on kusiti lühem ja pärakule lähemal ning seetõttu nakkusele vastuvõtlikum. „Samuti võivad naise tupefloora tasakaalust välja viia ja nakkusohtu suurendada hormonaalsed muutused, menstruatsioon, seksuaalvahekord, sport, aga ka mõningad ravimid, näiteks antibiootikumid,“ räägib Raukas.

„Seepärast on soovitatav pärast vahekorda tualetis käia, sest urineerimine aitab halvad bakterid kuseteedest eemaldada või loputada voolava veega. Ka rohke vedeliku joomine aitab bakterite paljunemist põies peatada ning neid kehast väljutada,“ kirjeldab ta ning soovitab vältida kitsaste teksade ja sünteetilise pesu kandmist, mis tekitavad tundlikul limaskestal hõõrdumist ning vigastusi.

Lisaks aitavad soolestiku mikrofloorat ja limaskesta PH-taset tasakaalus hoida süsivesikute, kofeiini ja vürtsikate toitude osakaalu vähendamine toitumises. Immuunsüsteemi tugevdamiseks soovitab apteeker võtta C-vitamiini ning mikrofloorat turgutada probiootikumidega, iseäranis pärast antibiootikumikuuri läbimist või külmetushaiguste tippajal.

Meeste põiepõletik võib viidata eesnäärme suurenemisele

Kuigi meeste tsüstiit ehk põiepõletik on apteekri sõnul kiire abi korral pigem kerge, võib see viidata ka tõsisematele tervisemuredele nagu eesnäärme suurenemine või põletik ehk prostatiit. „Prostatiit võib tekkida igas vanuses meestel ning põhjustada valu ja olla väga piinav. Samuti võib meeste krooniline eesnäärme põletik ka naispartnerile põievaevusi põhjustada,“ selgitab Raukas.

„Oluline on teada, et põiepõletikku ei saa vahekorraga partnerile edasi kanda, aga kui põievaevused sagenevad peale vahekorda, tuleb sellest rääkida, sest valuepisoodid teevad partneri ärevaks ning mõjutavad seksuaalsuhteid,“ rõhutab apteeker.

Murede ennetamiseks on Raukase sõnul oluline kord aastas külastada naiste- või meestearsti. Meestel soovitab ta hoolikalt jälgida eesnäärme suurenemisele viitavaid sümptomeid, näiteks pidevaid valusid või muid urineerimisvaevuseid.