„Tunded on olulised igale inimesele. Nad räägivad meile midagi endast ning edastavad meist olulist informatsiooni ka teistele,“ selgitab Demir. Üks tunnete muutmise oskus, mida Verge koolitaja õpetab, on vastupidine käitumine.

Vastupidine käitumine tähendab vastupidiselt oma emotsionaalsele tungile midagi teha või öelda. „Igal emotsioonil on oma tüüpiline tung, mis paneb meid teatud viisil tegutsema. Näiteks, kui tunneme hirmu, siis tekib meil tung põgeneda või olukorda vältida. Kui tunneme viha, siis tekib meil tung ennast kaitsta ja teist rünnata. Kui tunneme kurbust, tekib meil tung eemalduda ja endasse tõmbuda. Tung tegutseda on üks emotsiooni osa ning muutes ühte osa emotsioonist muutub ka emotsioon,“ kirjeldab Demir.

Kuidas vastupidiselt käituda?

Vastupidise käitumise juures on Demiri sõnul oluline teha seda täiega. See tähendab nii oma näoilme, kehakeele, käitumise kui ka sõnade muutmist.

Näiteks kui viha puhul tekib tung püsti tõusta, siis vastupidine käitumine on istuda ja võtta lõdvestunud hoiak.

„Kui sul tekib tung inimest solvata, siis käitu vastupidiselt, proovides kasutada lahkeid sõnu. Vihase inimese keha on enamasti pinges, kulmud „kortsus“, käed pigem tugevalt koos. Muuda oma kehakeel vastupidiseks: hoia käed avatuna, näoilme muuda pingevabaks ning rõõmsamaks. Vihane inimene hingab tavaliselt pinnapealselt. Sina tee vastupidist, hingates sügavalt ja lõdvestunumalt,“ nõustab Demir ja lisab, et kehakeemia muutumisega muutub ka tunne.

Vastupidine käitumine viha korral:

· Vastupidine tegutsemine: väldi viisakalt inimest, kelle peale oled vihane, nihkudes temast eemale selle asemel, et tema poole liikuda ja teda rünnata.

· Vastupidine kehakeel: hinga sügavalt sisse ja välja, hoia käed avatuna ja peopesad ülespoole, hoia näoilme lõdvestununa ja proovi poolenisti naeratada.

· Vastupidised sõnad: kasuta lahkeid sõnu selle asemel, et olla õel või solvav.

Verge koolitaja sõnul aitab nipp käituda ka kõikide teiste tunnete korral. „Pane tähele, milline käitumistung sul emotsiooni korral tekib ning muuda oma käitumine, kehakeel ja kasutatavad sõnad vastupidiseks,“ lisab Demir.