Väga raske on näha kedagi kannatamas, ilma et sa saaksid ise midagi ära teha. Kõige tähtsam on aga inimest toetada ja mitte kontrollida tema tegusid. Otsust lahkuda ja suhtele lõppu teha saab teha ainult tema ise ja mitte keegi teine. Tegemist on olulise sammuga, mille ta peab ise ära tegema.

Sa võid teda aidata, andes talle mõista, et sa oled tema jaoks alati olemas.

„Ma olen siin, ükskõik mida sa ka ei otsusta teha.“

Selle lausega annad sa teada, et sa teda toetad ja ei mõista teda hukka. Ja et su abi ei sõltu tema valikutest.

„Sa ei pea mulle rääkima, kui sa pole selleks valmis.“

Rasketest asjadest rääkimine võib olla väga raske. Rahusta oma sõpra, kinnitades talle, et ta ei pea sulle rääkima. Samuti soovita tal ühendust võtta naiste tugikeskusega abi saamiseks.

„Mida sa tunned, kui ta sinuga nii käitub?“

Aita tal õppida kuulama oma sisemist häält. Nii suudab ta paremini vahet teha sellel, mida tohib teha ja mida mitte. Ja ära unusta, et ta võib-olla ei taha rääkida sellest, mis juhtus. Küsimusi esitades annad sa teada, et sa tema pärast muretsed ja sa ei taha suruda oma arvamust peale.

„Kas sa tahad, et me leiame sulle mõne varuvõimaluse igaks juhuks?“

See oleks vahend, mis aitaks tal kriisiolukorras tegutseda. See turvaplaan peaks sobima inimesega ja võtma arvesse erinevaid võimalikke olukordi. Selles plaanis võiks olla sellised punktid nagu: kellele helistada ohu korral? Kuhu minna? Milline on salakood? Lase oma sõbrannal töötada seda plaani rahulikult läbi, sest stressirohkes olukorras on mõtlemine raske.

„Kas sa tahad, et ma aitan sul leida mõnda terapeuti või advokaati?“

Kui su lähedane on ohus, peaksid sa kohe helistama politseisse. Kui olukord aga ei ole kriitiline, võiksid sa aidata leida mõnda spetsialisti, kes oskaks teda aidata. Nii näitad sa, et sa ei sunni teda, aga oled olemas, et teda aidata.

Sa ei tohiks öelda:

„Jäta ta maha“

Sest lahkumine ei ole alati lahendus. Põhjuseid, miks inimene jääb vägivaldse partneri kõrvale, on palju. Kui sa sunnid teda minema oma partneri juurest ära, võid sa tema usaldusest ilma jääda. Ta võib arvata, et sa toetad teda üksnes siis, kui ta oma partneri maha jätab, ning seepärast võib ta hakata sind edaspidi vältima.

„Kui ma oleksin sinu asemel...“

Sa ei saa panna ennast tema asemele, isegi kui sa ise oled kannatanud vägivaldse suhte all. Olukorrad on erinevad ja palju keerulisemad, kui sa seda arvad.

„Ta on loll mees.“

Oma lähedase meest solvates ei aita sa kannatanul õiget otsust langetada, vaid tekitad enda ja tema vahel lõhe. Juhul, kui ta otsustab jääda selle mehe kõrvale, siis võib see sinu ja tema suhet mõjutada halvasti, sest ta leiab, et ei saa edaspidi sind enam usaldada.

allikas: Kodused Lood