Mugavus suurendas kulusid

„Meie peres algas teadlikum kokkuhoid septembris, mil selja taga oli seikluste- ja reisirohke suvi, millega arusaadavalt kaasnesid ka korralikud kulud ja väljaminekud. Hakkasin teadlikumalt jälgima, kuhu ja kuidas meie peres raha kulub.

Õige pea tutvustas õde mulle Exceli tabelit, kuhu kõik tulud-kulud kirja panna. Kui alguses tundus see mulle lausa nõmedana, et iga sink ja huulepulk üles märkida, siis juba täna on see end ära tasunud. Õige pea oli näha näiteks seda, kui palju kulub raha igapäevaselt kohvidele, mida nii mina kui abikaasa iga päev teepealt kaasa haarame. Kolm take-away kohvi päevas tegi kuus kuluks ligi 300 eurot! Otsustasime, et lubame endale vaid ühe kohvi päevas, sest täielikult elustandardeid langetada ei olnud eesmärk.

Lisaks märkasime, et oluliselt võtavad raha igaõhtused poeskäigud, mis saavad tehtud telefonikõnede põhjal: mis poest vaja oleks? Alati leidub midagi, mille järgi isu parajasti on! Otsustasime, et igal nädalal käime poes vaid korra ning planeerime ette oma nädala toidukorrad. See on samuti märkimisväärselt meie eelarvet hoidnud. Täna, viis kuud hiljem, oleme finantsiliselt oluliselt paremas kohas kui veel kevadel ja selleks pole olnudki vaja teha muud kui lihtsalt märgata arutuid kulutusi. Mugavate inimestena oli meil neid tekkinud üleliia palju.“- Inga, 41