Üheskoos President Kersti Kaljulaidi, sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ja disainer Karl Korsariga lansseeris IKEA pikaajalise lähisuhtevägivalla algatuse, mille eesmärk on julgustada inimesi vägivalda märkama ning silmi mitte kinni pigistama.

Algatuse esimeses faasis toimub teadlikkuse tõstmise kampaania, mille raames juhitakse tähelepanu ka sellele, kuidas lähisuhtevägivallaga kokkupuutes käituda ning millised on abivõimalused ja riiklikud tugiteenused.

„Ka märkamist peab õppima. Vägivalda ei ole alati näha või isegi kuulda. Küsimus on märkides. Vägivallal on jäljed, aga me ei tunne neid alati tingimata ära. Kui teise klassi laps käitub nii-öelda pahasti või teiste laste vastu nii-öelda kurjasti, siis tasub kaaluda, kas ikka on talle vaja kirjutada päevikusse märkus või helistada pereliikmele – äkki on põhjuseks just see, et tal kodus ei ole kõik hästi ja ta vajab abi? Aitäh IKEAle, et võtsite selle nii olulise teema nii nähtavalt käsile,“ sõnas President Kersti Kaljulaid.

Erikollektsioon sotsiaalse liikumise algatamiseks

Algatuse lansseerimiseks lõi IKEA erikollektsiooni, mille eesmärk on tõmmata lähisuhtevägivallale tähelepanu ja kaasata inimesi „Märka vägivalda“ liikumisse. „Koostöös Karl Korsariga loodud kandekott peegeldab algatuse peamist sõnumit, tuletades meelde vajadust vägivalla ees mitte silmi kinni pigistada, vaid seda märgata. Lisaks on kujunduses kasutatud turvavöid, mis sümboliseerivad turvatunde puudumist lähisuhtevägivalla ohvrite elus,“ selgitas IKEA Eesti juht Marko Põder.

„Lähisuhtevägivallaga võivad kokku puutuda kõik. Ka näiliselt kõige ilusam suhe ja unistuste kodu võib peita endas hirmu ning lootusetust. Nagu öeldakse: kõik ei ole kuld, mis hiilgab. Väga paljud lähisuhtevägivalla juhtumid jäävad märkamatuks, sest vägivallast ei räägita. Meie kõigi kohus on ulatada ühine abikäsi neile, kes seda vajavad. Sellest inspireerituna on kandekoti disain pilkupüüdev, tõmmates tähelepanu probleemile, mis jääb tihti varju,“ sõnas disainer Karl Korsar.

Lisaks Karl Korsari kunstiteosega kotile kuuluvad kollektsiooni ka rinnamärk ning kampaaniakott. Erikollektsiooni tooted on müügil IKEA Tallinna poes, Tartu väljastuspunktis ja e-poes. Erikollektsiooni müügist saadud tulu läheb naiste tugi- ja kriisikeskuste toetuseks.

Jaga
Kommentaarid