Kõige esimene märk ongi väsimus

Rauda on vaja hemoglobiini tootmiseks ja kui kehas ei ole piisavalt hemoglobiini, ei saa rakud ja lihased vajalikku hapnikku ning tekib väsimus. Sellisel puhul tekibki aneemia ehk kehvveresus. Väsimus on küll märk erinevatest võimalikest vaegustest, aga rauapuudus väljendub tavaliselt läbi energiapuuduse ja kestva väsimuse.

Teine märk on kahvatus

Kui su nahk on muutunud väga kahvatuks, siis on märk sellest, et su hemoglobiinitase on väga madal ja sa kannatad rauapuuduse all. Kahvatu jume annab märku aneemiast. Sellele võivad lisanduda ka tumedad silmaalused. Punaste vereliblede vähesus põhjustabki naha kahvatust, lisaks võib kaduda ka huultelt roosa värvus.

Pearinglus

Kui hapniku juurdepääs ajju ja südamesse on häiritud, tekib pearinglus. Pearinglus on samuti üheks esimeseks märgiks, mis annab märku rauavaegusest.

Toidu kaudu saab rauda nii loomse kui taimse päritoluga toiduainetest. Kõige paremad loomsed rauaallikad on maks ja punane liha. Kõige paremad taimsed rauaallikad on aga kõik kaunviljad, pähklid, seemned ja punane peet.

Allikas: Kodused Lood