Toitumises tasakaalu leidmine tundub sageli keerukas ja aeganõudev ning mitmekesisuse lisamine kulukas. Tervist toetav toitumine on aga lihtne, kui järgida taldrikureeglit. Tervise Arengu Instituut (TAI) alustas teavituskampaaniaga „Tervis maitseb hästi“, mis tutvustab taldrikureegli põhimõtet.

Taldrikureegel näitab lihtsal viisil, kuidas oma lõuna- või õhtusöögi taldrik kokku panna nii, et söödud toidud aitaksid kätte saada vajalikke toitaineid vajalikes kogustes.

Taldrikureegli põhimõtted on:

· vähemalt poole taldrikust peaks koguseliselt moodustama köögiviljad

· veerandi taldrikust võiks moodustada valgurikas toit

· veerandi taldrikust võivad moodustada lisandid

Pool taldrikust peaks olema täidetud salati või kuumtöödeldud köögiviljadega või mis iganes omavahelise proportsiooniga nendest. „Kui niisama keedetud-aurutatud brokolit, porgandit või peeti süüa ei taha, võib vabalt kasutada külmutatud köögiviljasegu, mida vokkida või ahjus küpsetada. Jääb ära ka koorimisele-tükeldamisele kulutatud vaev ja aeg. Mõnikord võib kasutada ka köögiviljakonserve,“ andis TAI toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi nõu.

Veerandi taldrikust peaks moodustama mõni valgurikas toit, nt kala, (linnu)liha, muna, kodujuust, kaunviljad ning ülejäänud veerand võiks jääda mingile lisandile, eelistatult kartulile või tatrale. Aga lisandi osa võib samuti köögiviljadega täita. „Selliselt oma taldrikut täites aitad kaasa päevasele minimaalsele soovituslikult köögiviljade koguse saamisele, mis näiteks keskmise täiskasvanud naisterahva puhul on 300 grammi ehk umbes kolm peotäit,“ soovitas Pitsi.

Võib tekkida küsimus, kas taldrikureeglit saab kasutada ainult n-ö tavalise lõuna- ja õhtusöögi taldriku puhul. Tegelikult on võimalik seda rakendada väga erinevalt. Süües segatoitu (riisi- või pastaroog vm), saab samuti jälgida, et pool taldrikust oleksid köögiviljad ning segatoidu koostises oleks maksimaalselt veerandi taldriku ulatuses näiteks kala või (linnu)liha.

Kui aga inimene soovibki süüa vaid taimset päritolu toitu, siis peaks valgurikka osa moodustama näiteks kaunviljad, sh sojast tehtud tooted. Isegi suppi saab teha taldrikureeglit järgides, kui pool toiduainetest on köögiviljad ning maksimaalselt veerand jääb kalale-lihale. Ka jõululaual saab vähemalt poolt taldrikust täita köögiviljadega, näiteks rohke salativaliku või hautatud kapsa, keedetud peedi ja kõrvitsakonserviga.

Olulisimad tervisliku toitumise põhimõtted on lühidalt toodud TAI veebilehel.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena