„Mõned neist tagasivaadetest võivad olla põhjustatud kokkupuutest tavaliste igapäevaste elementidega - nagu laul, lõhn, müra.“

„Pärast traumaatilist sündmust võivad ellujääjad kogeda mitmesuguseid reaktsioone. Nende hulka kuuluvad enesesüüdistamine ja madal enesehinnang,“ ütleb Hester. Kuid nad võivad kogeda ka absoluutset eraldatust ja ümbritsevast maailmast eraldumine.

„Nad võivad olla kinni vihaseisundis ning võivad avastada, et reageerivad vihaga oma lähedastele,“ ütleb psühhoterapeut ja traumaekspert Janina Fisher.

Muuhulgas võivad neil esineda unehäired, toidu seedimisega seotud probleemid, südamepekslemine, higistamine, silmade kiire liikumine, adrenaliinilaks.

Tervenemisprotsessi soodustamiseks tasub üle võtta mitu harjumust - tasuks alustada kasvõi kiirest jalutuskäigust ning tuleks süüa tervislikult ja ka palju vett juua. Hester soovitab proovida ka mõnda hingamisharjutust.

Veel üks nõuanne? Proovige toetuda ümbritsevatele inimestele. „Inimesed, kes on turvalised, kes on kaastundlikud, kes on teie valuga kursis.“

Kuid mis kõige tähtsam - tuleb otsida abi professionaalilt, kellel on traumade alane koolitus.

Allikas: CNBC