Lastele vanuses kolm kuni kuus on see eriti halb. Siiski polnud tagajärjed nii tõsised kui lastel, kes vaatasid hariduslikke programme.

Doktor Fan Jiang Shanghai Jiao Tong ülikoolist ütles: „Vanemad peaksid pöörama tähelepanu ajale, mida nende laps ekraani eest veedab ning mida nad vaatavad. Tuleks valida hariduslikud telesarjad ning vältida täiskasvanutle mõeldud seriaale.“

Eelmise aasta andmete järgi esines 18 protsendil lastest vanuses 7 kuni 16 vaimse tervise probleeme. Varasemad uuringud on tõestanud, et liigne nutiseadmete kasutamine tõstab käitumisprobleemide, ärevuse ja hüperaktiivsuse riski ning võib põhjustada madalat enesehinnangut.

Kõige uusim uuring vaatles, kuidas mõjutavad ekraanid ja kindlat tüüpi telesarjad laste vaimset tervist. Uuringu läbiviijad uurisid peaaegu 16 000 kolme-, viie- ja kuueaastaste tulemusi.

Mida vanemaks lapsed said, seda vähem vaatasid nad harivaid seriaale. 45 protsenti kolmeaastastest vaatasid harivaid programme, kui kuueaastastest kõigest 26,8 protsenti. Samuti suurenes vanusega aeg, mille lapsed veetsid ekraanide ees.

Mida suurem oli see aeg, seda suurema tõenäosusega esines neid vaimseid muresid. Harivatel sarjadel oli väiksem kahjutegur, kui nendel, mis polnud laste jaoks loodud.

Dr Jiang sõnas: „Laste liigne aeg nutiseadmetes on probleem üle maailma. Ekraanide taga veedetud ajal ja mentaalsetel probleemidel on seos. Liigne nutisõltuvus takistab lapse aju arenemist, emotsioonide mõistmist ja kontrollimist.“

allikas: The Sun