Teadlased uurisid, kui tõhusalt emotsioonide mahalaadimine sõbrale, jooksmine, meditatsioon või jooga inimest maha rahustavad.

Vaatluse all oli ligi 154 uuringut, milles osales enam kui 10 000 osalejat, ja leiti, et erutust vähendavad tegevused aitasid inimestel oma viha paremini juhtida. Nii et järgmine kord, kui soovid oma probleeme sõbrale vihaselt rääkida, võta hoogu ja kaalu selle asemel mediteerimist.

Ent kui sa pole kunagi varem mediteerinud, võib olla raske mõista, kas see on ka viis, mis osutub kasulikuks.

Jade Weston, naine, kes on mediteerinud 15 aastat, pakkus välja kolm suunavat küsimust, mida võid endalt harjutades küsida:

1. Kuhu oma tähelepanu suunad? Pane tähele, kuhu sinu meel liigub, ja proovi siis uuesti oma hingamisele keskenduda.

2. Kuidas sa end praegu tunned? Mõtle sellele, milline tuju sul on. Ära proovi seda muuta, vaid märka oma emotsioone.

3. Mis on sinu eesmärk? Tuleta endale meelde, miks tahtsid alguses üldse mediteerida. See võib motiveerida sind jätkama.

Nendele küsimustele vastamine võib aidata sul maha rahuneda ja positiivsete tulemuste saavutamiseks ei pea Westoni sõnul kaua mediteerima. „Enamiku inimeste jaoks annab 15–20 minutit just neid muudatusi, mida on vaja,“ ütleb ta.

Seega mõni minut vaikust võib aidata sinu frustratsiooni taset alandada rohkem kui sõpradega negatiivsete emotsioonide jagamine.

Allikas: CNBC