SUVENIPID | Pesto, värske mahl ja isegi kohv. Parimad toiduained sügavkülmutamiseks, et muuta kokkamine eriti lihtsaks
Suvi on parim aeg jääga mängimiseks. LG tehnikaekspert Heivo Pork tutvustab jäävormide loomingulist kasutamist ja selgitab, mida kõike on võimalik jääkuubikuteks muuta.
Purustatud jää
Paljudel kaasaegsetel külmikutel on jää purustamise funktsioon ning sellise külmiku omanikud võivad soovi korral valmistada erinevaid jooke, nagu mojito, margarita või jahutav jäätee. Purustatud jääd saab kasutada ka toidu valmistamisel – see sobib nii tooraine kiireks jahutamiseks kui ka erinevate külmade magustoitude valmistamiseks.
Ümmargused jääpallid
Mõnedel uuematel külmikutel on sisseehitatud Craft Ice™ funktsioon, mis pakub lisaks tavalistele jääkuubikutele või purustatud jääle ka kokteilibaaridest tuntud suuri ümaraid jäätükke. Seda tüüpi jää sobib ideaalselt kvaliteetsete jookide serveerimiseks, mille puhul soovitakse näha võimalikult aeglast jääsulamist. Ümmargused jääpallid sobivad elegantsetele üritustele ja õhtusöökidele, kus esteetika on sama oluline kui joogi kvaliteet.
Jääkuubikud
Jääkuubikud on klassikaline ja praktiline viis jookide külmana hoidmiseks. Jäävorme on kiire ja lihtne uuesti täita. Uuemad külmikumudelid toodavad jääkuubikuid automaatselt ning mõnel mudelil on isegi funktsioon, mis võimaldab valida jääpallide, -kuubikute või purustatud jää vahel.
Pesto valmistamine
Valmista oma lemmik pestokaste ja vala jäävormidesse. Pärast külmutamist eemalda kuubikud vormist, pane karpi ja sügavkülma kokkamist ootama. Jäätunud pesto võimaldab suvist ürdimaitset lisada pastale, suppidele või köögiviljahautistele kiirelt ja lihtsalt isegi talvel, kui värske pestokraam on kasvamise lõpetanud.
Külmutatud puljong
Puljongi valmistamine on pikk protsess, mida ei jaksa alati ette võtta. Seepärast valmista suurem kogus kodust puljongit ning pane erisuuruses vormidesse jäätuma. Nii on sul võimalik võtta jääst suurem kogus jääpuljongit suppide valmistamiseks ning väiksem kuubik annab sügavat maitset näiteks kastmetesse.
Ürdiõlikuubikud
Pane meelepärased värsked ürdid oliiviõli sisse, lase pool päevad seista, et õli maitse muutuks intensiivsemaks ning seejärel vala ürdiõli jäävormidesse ning aseta sügavkülma. Maitsetaimed säilitavad jäätununa oma värskuse ja lisavad roale rikkalikku maitset. Õlikuubikuid saad lisada näiteks hautistele või röstitud köögiviljadele.
Puu- ja marjajääkuubikud
Külmutada võib ka värsket mahla, smuutisid või terveid marju. Need värvilised ja maitsvad kuubikud on suurepärane lisand maitseveele, limonaadile või kokteilidele. Lisaks on see tervislik ja värskendav viis puuviljade nautimiseks.
Kohvi- ja teejääkuubikud
Valmista kange kohv või tee, vala jäävormi ning kasuta jäätee või -kohvi valmistamiseks. Kohvikuubikud võib lisada piimale või tugevama maitse saamiseks jääkohvile. Rikkalikuma maitse saamiseks tasub tee valmistada kangem ning soovi korral enne vormi valamist ka mee või suhkruga magustada.
Šokolaadi- või jogurtihõrgutised
Suvel kipub jäätist kuluma rohkem kui tervislik oleks. Tervislikumaks versiooniks valmista ise külmutatud miniampsud. Selleks vala jäärvormidesse sulatatud šokolaad või jogurt puuviljade, pähklite või seemnetega ja külmuta. Tulemuseks on maitsvad ja figuurisõbralikud maiused.
Sidruni- või laimimahl
Värskelt pressitud sidruni- või laimimahla külmutamine tähendab seda, et hapukas maitsenüanss on olemas ka siis, kui unustasid sidruni ostukorvi lisada.