Kui oled olnud ilma lõunata, siis sööd õhtul liiga palju. Mõtled, et täna võib režiimist kõrvale kalduda ning lubadki endale ühe koogikese.

Et mitte tujul langeda lasta, püüad kaalust suure kaarega mööda käia. Veendunud aga, et seelik, mis veel eile oli vabalt seljas, on nüüd kõhu kohalt pingul, tunnistad oma lüüasaamist ning lased end veelgi lõdvemaks.

Kõik kaotatud kilod tulevad salamisi tagasi. Nüüd tuleb end taas söömises piirata, koormusi suurendada… See aga tähendab, et kõik algab otsast peale. Tekib suletud ring, millest on keeruline välja pääseda, ometi tasub proovida.

Kõigepealt tuleb õppida rahulikult oma vigu tunnistama, et neid tulevikus mitte enam korrata.

1. Vahelejäänud hommikusöök

Võib-olla kiirustasid liialt. Aga ehk mõtlesid lihtsalt, et vähendad nii päevast kalorite hulka. Kuid kell on juba 11, ning suhu pole peaaegu 15 tundi terakestki saanud.

Oled näljane, tahaksid nii väga osta ühe saiakese või vehkida kolleegi laualt mõned kompvekid sisse. Paremal juhul kannatad lõunani ning siis juba sööd nagu kord ja kohus…

Teadlased aga kinnitavad, et hommikusöök on päeva lahutamatu osa. Ilma selleta hakkame kõikjal toitu nägema.

Mida teha? Söö midagi kerget. Mitte mingil juhul krõpse ega šokolaadi. Saad suurepäraselt lõunani hakkama, kui võtad vahepaladeks puuvilju või väherasvast jogurtit.

Ka teraleivakesed tulevad kasuks, kuid püüa siiski paariga piirduda.

Nõuanne tulevikuks. Hommikusöök peab olema lihtne, kuid toitev. Kui hommikuti on vähe aega, tee eeltööd eelmisel päeval valmis. Helvestele ja müslidele ei pea alati piima peale valama, selleks sobivad ka jogurtid ja mahlad.

Kui sul pole midagi kaerahelbepudru vastu, on see suurepärane hommikusöök. Muna, köögiviljasalat ning viil teraleiba varustavad sind juba hommikust alates energiaga. Päeva jooksul tuleks süüa iga nelja tunni tagant — see on umbkaudu see aeg, mil hakkad taas tühja kõhtu tundma. Parem on süüa sageli ja vähe kui üks kord ning palju.

2. Liiga palju alkoholi

Koosviibimisel pärast päevatööd jõid ära paar pokaali veini, tundsid suurt soovi midagi süüa ja nii see läks. Aga miks? Vein on ju iseenesest üpris kaloririkas. Meie organism aga ei võta arvesse vedelikes sisalduvaid kaloreid, vaid nõuab süüa.

Ühe järjekordse uuringu ajal pakuti ühele osavõtjate grupile enne sööki mahla ja mineraalvett, teisele aga pokaal veini või õlut. Need, kes jõid alkohoolseid jooke, sõid palju rohkem kui „kained”. Nii et kerge õhtusöök + alkohol on kalorite hulgalt võrdne korraliku alkoholivaba õhtusöögi ja desserdiga.

Mida teha? Tõst füüsilist koormust. Pikk jalutuskäik ja/või treening hoiavad sind vormis. Kuni oled ikka veel valmis oma liigse kaaluga võitlema, pole sa kaotaja.

Nõuanne tulevikuks. Ära kunagi joo tühja kõhu peale. Koosviibimisel söö või peotäis pähkleid, enne kui tühjendad oma veinipokaali. Restoranis ära joo veini enne, kui tuuakse lauale salat.

Isegi kui oled näljane, ei tasu laual oleva leivataldriku kallale asuda, parem oleks midagi kasulikumat ja kergemat süüa või gaseerimata mineraalvett juua.

Sea endale piirangud. Üks džinn toonikuga on võrdne terve portsjoni friikartulitega. On kasulik teada, et 100 g õlut sisaldab umbes 65 kilokalorit, 100 g viina — 95, 100 g Martinit — 175 ning 200 g veini — 125 kilokalorit.

3. Arvestus läks sassi

Selles pole midagi imelikku. Sa ei pruugi isegi aimata, kui palju liigset oled päeva jooksul söönud. Maitsed seda, mida parasjagu köögis valmistad, võtad tööle kaasa peotäie kuivikuid, sööd oma lapse järelejäänud torditüki…

Need on kalorid, mida sa sugugi ei vaja. Kui niiviisi iga päev näksida, riskid kuu aja jooksul kaalus juurde võtta 400-500 g.

Mida teha? Kirjuta kõik üles. Vähemalt saad teada, kust tulevad liigsed kilod.

Nõuanne tulevikuks. Saa üle oma tahtmisest söögikordade vahel midagi suhu pista. Ära valmista midagi liigset, et poleks ahvatlust ka järelejäänu ära süüa.

4. Liiga palju madala rasvasisaldusega toiduaineid

Vaatamata kõikidele tarvitusele võetud abinõudele ei lange kaal ikkagi. Miks?
Sellele on olemas lihtsad seletused. Kui oleme veendunud, et mõni toiduaine pole rasvane, siis ostame seda rohkem ning valmistame suuremates kogustes. Kuid mida rohkem sööki, seda rohkem kaloreid.

Mida teha? Jälgi tähelepanelikult infot, mille pakendilt leiate. Sealt võib küll rõõmsalt vastu vaadata optimistlik: „Kõigest 1% rasva!”, ometi on peamine maitselisandite hulk ning kalorsus.

Nõuanne tulevikuks. Köögiviljad on madala kalorsusega ning lisaks ka väga kasulikud. Lõunaks söödud köögiviljasalatid annavad palju kauemaks ajaks täiskõhutunde kui küpsised, krõpsud või šokolaad.

Ainult et salatid tuleb maitsestada kergete kastmetega — kasuta taimeõli või sojakastet.

5. Kiirtoit

Pole mingi katastroof, kui otsustad mõnel harval korral McDonaldsisse minna. Kui aga hakkad sinna sagedamini sisse astuma, on negatiivne tulemus käes liigsete kilode näol. Peale selle suureneb risk haigestuda diabeeti, mis sageli kaasneb rasvumisega.

Mida teha? Vahel ju tahaks endale midagi head lubada. Kellele sobib selleks hamburger, kellele maitseb kokakoola, mõni aga eelistab jäätist või torti. Nendesse soovidesse ei tohiks liiga rangelt suhtuda, sest need on vaid üheks naudingu tundmise mooduseks.

Kui aga sellised lõbustused muutuvad regulaarseteks, on see juba figuurile ohtlik.

Nõuanne tulevikuks. Kui juba sattusid kiirtoidurestorani, telli neid toite, mis on madalakalorilised ega riku oluliselt sinu dieeti. Ära osta friikartuleid, hamburgerit söö aga ilma majoneesita. Leidub hulk kohvikuid, kus võib tellida köögiviljasalateid ja jogurteid, aga ka köögiviljasuppe.

Ära loobu päevase patustamise tõttu õhtusöögist. Selline enda karistamine söödud hamburgeri pärast ei anna positiivseid tulemusi. Peale pikka nälgimist tahad süüa ära kõik, mis ette jääb.

6. Pole ammu spordiga tegelnud

Oled oma jooksukingad kusagile kaugele kapinurka unustanud. Tööle sõidad autoga või bussis istudes, puhkepäevadel aga vedeled voodis. Jah, raske on pärast pikka vaheaega treeningutega uuesti alustada. Selline paus võib õige pikaks venida, vahel ei lõpegi ära.

Nii et on õigem sportimist alustada just hetkel, kui sellele mõtled. Hea on aga see, et pärast väikest harjutamist taastub harjumus kiiresti. Ning juba kuu aja pärast on üpris meeldiv oma peegelpilti vaadata.

Mida teha? Jaluta kas või 10 minutit päevas, unusta ära liftid, kasuta üksnes treppe.

Nõuanne tulevikuks. Spordi kellegagi koos. Kui sul on mõttekaaslane, saate teineteist toetada. Ning hea seltskond tuleb alati kasuks. Leidke treenimiseks teile kõige enam meeldiv moodus.

Kui oled väsinud, siis tahaksid vaevalt põrandal lebades kõhulihastele valu anda. Tantsi, mine basseini või osta endale jalgratas, sõida rulluiskudel… Kui see sulle meeldib, siis oled lisaks enda vormishoidmisele alati ka heas tujus.

7. Sa pole kaua aega kaalule astunud

Võib juhtuda, et numbrid, mis kaalult vastu vaatavad, võivad sind šokeerida. Ometi on parem teada tõtt ning võtta vajadusel tarvitusele vastavad abinõud.

Mida teha? Ära kartke kaalule astumist. Vastupidi, kaal aitab oma kilosid kontrolli all hoida.

Nõuanne tulevikuks. Ära peta end. See vaid raskendab olukorda. Ära sõltu arvudest. Kui oled terve nädala ranget dieeti pidanud, kaal aga näitab ikka sedasama mis eelmisel korral, ära heida meelt. Võimalik, et süüdlaseks on liiter vett, mille äsja ära jõid, või isegi menstruatsioonitsükli faas.