Kui tavalises saiaküpsetamisjahus ehk nisupüülis on kiudaineid vaid 3% kuivainest, siis rukkileival on see näitaja 15-17% ning täisteranisul 10-13%. Leiva toiteväärtusega on võrreldavad siiski vaid need täisterajahust tehtud saiad, mille koostises on täisterajahu vähemalt üle poole jahukogusest.

Rohke kiudainesisaldus tähendab, et täisteratoote süsivesikud lagunevad maos aeglasemalt ja imenduvad organismi pikema aja jooksul. Sel viisil tõstab täistera veresuhkrut aeglasemalt ja hoiab näljatunde kauem eemal. Tasakaalus olev veresuhkur hoiab aga meeled erksad, keha tegutsemisvalmina ja näib kaasa aitavat ka kehakaalu kontrolli all hoidmisele.

Vees lahustuvad kiudained aeglustavad ka liigse energia imendumist ja vees lahustumatud kiudained viivad soolestikust ära jääkained.

Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Toitumisteaduse Seltsi välja antud Eesti toitumis- ja toidusoovituste alusel on vajalik kiudainekogus täiskasvanutele 25-35 g ööpäevas. Sellest lähtuvalt ergutavad toitumisspetsialistid suurendama täisteraviljatoodete tarbimist: päevane soovitatav portsjonite arv teraviljatoodete ja kartuli grupis (sinna kuuluvad rukkileib, muud teraviljasaadused ja kartul) on 8–13, millest tervelt pool peaks tulema leivast.

Üks portsjon on näiteks 1 viil (30-50 g) rukkileiba, 1 täisterakukkel, 2 viilu sepikut, täisterasaia või näkileiba, 1–2 viilu peenleiba või saia.

Kiudainete liiga vähese tarbimise puhul ähvardab inimest kõhukinnisus. Soolestik vajab normaalseks talitluseks täidist ning täisteraviljas sisalduv lahustumatu kiudaine aktiveerib toidumassi edasiliikumisel soolestiku lihaseid, tänu millele toit kulgeb läbi soolestiku kiiremini.

Mis see 100% täisterajahu on?

Täisteraviljaks nimetatakse teravilja, kus tera söögiks sobivad osad — tuum ehk tera sisu, idu, kesta osad — on kõik alles ja jahuks jahvatatud. Põllult koristades on kogu vili täisteravili, kuid teravilja jahvatamisel eemaldatakse tavaliselt täielikult või ainult osaliselt koorekestad ja idu.

Täisteratoodete valik meie kauplustelettidel on üsna rikkalik, kuid poekülastajal tasub uurida, palju mingi sai või leib täisterajahu tegelikult sisaldab — mida suurem protsent, seda kasulikum on toode tervisele.