1. Päevituskreem on ainus asi, mida vajad päikese eest kaitsmiseks

Päevituskreem on vaid üks osa päikese eest kaitsemisel. Ainult sellest ei piisa. Kuidas siis ennast paremini põlemise eest kaitsta?

Keskpäeval püüa olla varjulisemas kohas, sest sel ajal on päike intensiivseim. Kanna pikkade varrukatega õhukest kehakatet, laiaäärelist kübarat ning UV-kiirgust takistavaid päikeseprille. Kontrolli ise oma nahka regulaarselt ja käi iga paari aasta tagant arstlikus kontrollis, avastamaks võimalikult vara moodustisi nahapinnal ja naha all.

2. Kaitsefaktor näitab kreemi kaitsetoimet nii UVB- kui ka UVA-kiirguse puhul

Kaitsefaktor näitab siiski kaitsetoimet vaid UVB-kiirte vastu. Õnneks sisaldavad päevituskreemid aineosi, mis tõrjuvad või vähemalt vähendavad ka UVA-kiirgust. Need on: parsol 1789, octocrylene, titaanoksiid, tsinkoksiid ja mexoryl.

Veendu, et päevituskreemis on vähemalt üks neist aineosadest või otsi toodet, mis kaitseb nii UVA- kui ka UVB-kiirguse eest.

3. Päevituskreem kaitseb kogu päeva

Ükskõik mis kreemituubil ka kirjas pole, on vaja päevituskreemi peale kanda iga kahe tunni tagant, sest suurema osa kreemide aktiivsed aineosad hakkavad oma mõju kaotama esmasel kokkupuutel päikesekiirtega.

Ainult tsinkoksiid säilitab kaitsevõime ka pärast kahte tundi. Tasub meeles pidada sedagi, et kõik päevituskreemid neid aineid ei sisalda.

4. Mõni päevituskreem on veekindel

Täiesti veekindlat päevituskreemi pole olemas. Vett ja higi hülgavat leidub aga küll. See aga tähendab, et kreem kaitseb 40 minuti jooksul vees olles. Parimad neist 80 minutit.

Seega tuleks päevitsukreemi panna iga kord, kui oled ujumas käinud või higistanud.

5. Päevituskreem pakub päikese eest täiuslikku kaitset

Mitte ükski kreem ei tõrju kogu UV-kiirgust. Kaitsefaktor 15 tõrjub ultraviolettkiirtest 93 protsenti, kaitsefaktor 30 tõrjub 97 protsenti ja kaitsefaktor 50 maksimaalselt 98 protsenti.

Ja lõpetuseks — päevituskreemist pole kasu, kui määrid seda peale hiljem kui pool tundi enne päikese kätte minekut. Kreem peab jõudma korralikult imenduda. Ohutut päevitamist!

Allikas: health.com