Ma tahaksin teada, kas tegu on enesepettusega või teiste pettusega? Ja pole isegi vahet, mõlemad on sama ohtlikud.

Kui asi oleks ajutises või üksikute inimeste meelehäires, ei oleks ju viga midagi, aga tihti on selliste väitjate näol tegemist inimestega, kes loovad moe-, reklaami- ja showmaailma kaudu eeskujusid. Loovad ideaale. Ideaale, mille poole pürgida ja kelle moodi välja näha. Ideaale, kelle järgi joondumisele on eriti altid just need, kes alati ei suuda veel ise piisavalt hinnanguid anda — noored. Ja just buliimiast arenev või sellele tihti eelnev anoreksia on noorte naiste teine suurim suremuse põhjustaja vähemalt USAs. See on kliiniliselt diagnoositav haigus, mis tekitatakse ise endale oma mõistuse kaasabil.

Millest saab alguse soov ja vajadus sellist haigust endale tekitada?

Tavaelu peaks olema umbes selline: sööd tervislikult, liigud, piisavalt ja sul on teatud optimaalne kaal. Kaal, mis muutub elu jooksul, kuid on siiski optimaalne. Ja sa kas oled nende tingimuste juures sündinud modellimõõtu või mitte. Väga suur tõenäosus ütleb, et sa ei ole (kuigi muidugi on ka neid, kes ongi, eriti nooremas eas). Tõenäosus ütleb, et oled sündinud normaalse terve inimese kaaluga või on tegemist pigem kas ohutu või ohtliku tervisehäirega. Seega, kui viktoria-bekhamid ja taira-bänksid väidavad, et nad ongi sündinud sellistena, tahaks küsida, miks nad siis süües muutuvad kohe normaalse suurusega inimeseks. Muuseas, Victoria Beckhami mõõdud vastavad 7-aastase tüdruku omadele, kuigi aastaid tagasi oli ta veel korralik suurus — 36.

Aastal 1995 oli Fiji (jah, kauge ja teise kultuuriga maa, aga siiski) toitumishäirete protsent 0. 1998. aastast ehk pärast seda, kui piirkonnas hakkas levima rahvusvaheline televisioon, tekkisid toitumishäired, tõustes 11 protsendini. Kokkusattumus? Võib olla, aga vaevalt. Lääne maailmas ligi 80% naistest ütleb, et ei ole rahul oma kehakaaluga ning proovib seda mingil moel alandada ja  rahulolematuse peamiseks põhjustajaks peetakse just meedia kaudu ideliseeritud kõhnust.

Tegelikkus on, et enamik modelle ei ole sündinud modellideks, ja väita, et on, on vastutustundetu. Eriti kui seda teeb just seesama moetööstus, kes teab, et loob väärastunud ja ohtlikku maailmapilti. Leian, et teadlik valetamine teemal, mis võib eeskuju järgijaid kahjustada, peaks olema sama karistatav kui avalik narkootikumide tarbimine või sama taunitav kui eeskujude  avalikud padujoomised või muu selline. Nagu arstidega, kes diagnoosivad meelega valesti ja põhjustavad sellega kahju.

Millegipärast meenub mulle juhtum, mis muutis kapitaalselt suitsetamismaailma. 1995. aastal andsid 7 juhtiva tubakafirma juhti teadlikult valetunnistuse, et nikotiin ei tekita sõltuvust. http://www.jeffreywigand.com/7ceos.php. Valdkonna ringkaitse. Vähe sellest, et suitsetamine tekitab sõltuvust, kahjustab see tervist. Samas hästi oleksid seal võinud seista haute couture loojad ja vanduda, et nende loodud size 0 riided on mõeldud tervislikule ja tervele naisele. Mitte, et ma prooviks öelda, et Fashion TV saadetel peaks all jooksma kiri, et modellindus kahjustab tervist. Küll aga arvan, et tegelikkus tuleb välja öelda ja teha järeldused.

Enamik modelle jälgib, mida sööb. Kuni tervist kahjustava tasemeni. Heal juhul jätab see vaid enesekriitilisema suhtumise jälje, halvimal juhul lõpeb buliimia või anoreksiaga, mis — veel kord — on USAs teine suurim suremuse põhjus noorte naiste seas.

Kuni ei muutu eeskujusid loov moefirmade ja staaride ja staarikeste maailm, ei muutu tõenäoliselt ka surve sarnaneda.

Mida me saame teha? Teadvustada riske ja mitte luua illusioone. Päris elus on naised vormikad ja see teeb nad naiselikuks. Ja riiete eesmärgiks polr rõhutada anoreksiat, vaid loomulikku tervislikku ilu.

Enne kui moemaailm oma stereotüüpe ei muuda, ei jää muud üle, kui tõdeda — modellivälimus on tihti pettus. See on liiga sageli saavutatud ebanormaalse eluviisiga, anoreksia ja buliimia hinnaga. Kuid haiguseid ei tohi mingil juhul idealiseerida. Seega olge terved, suhtuge kriitiliselt iluetalone valides ja elage oma elu. Tervislikult ja tervelt.