1. Kas sinu padi on piisavalt mugav?

Isegi kui lähed voodisse vara ja loodad terve öö rahulikult magada, võib sobimatu padi sinu soovi lämmatada. Õige padi on investeering, mille pealt kokku ei tasu hoida. Sobiv peaalune toetab sinu kaela ja selga ja hoiab eemal seljavalud.

Vana ja ebamugav padi sunnib öö jooksul mitu korda asendit muutma ja puhkamise asemel hoopis vähkred.

Padjatest: aseta padi randmele. Kui ääred vajuvad alla longu, siis on aeg vahetada vana uue vastu.

2. Kas ärkad öösiti sageli?

Paljud ärkavad öösiti, võib-olla küll kergelt, nii et hommikul ei mäleta, aga kui selliseid ärkamisi on üle viie korra, siis taas uinisega võid kaotada ligi tunni oma uneajast.

Mõtle järele, kas tuba on liiga valge, partner norskab, muretsed tegemata jäänud või järgmise päeva asjade pärast. Need on faktorid, mis segavad korralikult magamast:

  • kui tuba on liiga valge, muretse tumedamad kardinad, pimendav ruloo või koguni silmaklapid;
  • kui su tuba on liiga külm või soe, siis vastavalt lisa või vähenda soojust;
  • kui su partner norskab, osta endale apteegist kõrvatulbad.
  • kui muretsed asjade pärast, kirjuta need enne magamaminekut üles ja tegele nendega hommikul tõustes;
  • kui jooksed öösel mitu korda tualetti, siis vähenda joomist kaks tundi enne magamist.

3. Kas oled ülekaaluline?

Ülekaalulisus tähendab sinu kehale iga päev kõvemini ja rohkem töötamist. Kogukamana koormad oma südant – ta pumpab verd aeglasemalt, vähendades energia- ja vererõhutaset.

4. Kas sinu elus esineb sageli raskemaid perioode?
Kui sul on raskemaid perioode ja tunned end ebatavaliselt väsinuna, siis viitab see rauapuudusele, mis võib tekitada aneemiat.

Rauapuudus muudab su uniseks ja uimaseks ning sarnaselt ülekaalulisusele on südamel raskem oma tööd teha.

Püüa süüa toitaineid, mis sisaldavad hulganisti rauda: maks, keedetud oad ja lehtkapsas. Konsulteeri arstiga, kui muretsed. Ta teeb vajadusel analüüsid ja soovitab võtta rauatablette või –siirupit.

5. Kas tarbid ravimeid?

On olemas palju medikamente, mis teevad su uimaseks. Näiteks mitmed allergiarohud näitavad sulle enda liigsel koormamisel punast tuld. Sageli ei osatagi nende vahele ühendusjoont tõmmata, kuid fakt on see, et ravimid võivad su uimasemaks muuta. Tihti manustatakse ka eri ravimeid samal ajal.

Lahendusena tutvu korralikult ravimilehega või pöördu arsti poole.

6. Kas veedad liiga palju aega siseruumides?

Kui su päev möödub järgmiselt: ärkad, istud autosse, töötad kontoris kogu aja või teed kodus tööd ja lähed õhtul magama vahepeal kas või kerget jalutuskäiku tegemata, siis ei saa su organism piisavalt värsket hapnikku ega päikest.

Värske õhk annab vajaliku hapniku ja päike D-vitamiini. Mõlemad elemendid vallandavad energiat ja äratavad su. Samuti turgutavad nad su immuunsüsteemi ja nii on tõenäosus haigestuda oluliselt väiksem. Värske õhk aitab ka kergemini uinuda ja sügavamalt magada. Kui vähegi võimalik, maga avatud aknaga.

Leia lõunapausi ajal kontorist välja saada või viia lapsed jalutama. Tuuluta kontorit ja kodu.

7. Kas teed harjutusi vähem kui 30 minutit päevas?

Kõlab ehk veidi kummalisena, aga tõepoolest, mida rohkem sa füüsilist koormust saad, seda lihtsam on sul olla ja vähem väsinuna end tunned. Regulaarset trenni tehes tugevdad immuunsüsteemi.

Oled ehk tähele pannud, et laiseldes muutud loiuks, taas aktiivsemaks hakates tõuseb aga pulss ja on palju kergem olla.

Kui tunned, et oled liiga väinud trenni jaoks, võta ette lühike jalutuskäik või kerge ujumine, see aitab lõõgastuda.

8. Kas jood palju kohvi?

Hommikukohv- või tee aitab meil hommikul ärgata ja tegutsema asuda. Päeva jooksul aga ergutav mõju kaob.

Tee ja kohv teevad sind uimaseks ja sageli mõjuks hoopis paremini kohvi- ja teevaba periood. Kofeiin ei päästa sind unisusest, see vaid petab unisuse ära ning õhtuks oled hoopis liiga erk, et mõnusalt uinuda. Seega on see justkui surnud ring.

Võid tunda end väsinuna, kui oled otsustanud neist jookidest loobuda, aga ajapikku harjub organism tee ja kohvita ning magad palju paremini.

9. Kas jood piisavalt vett?

Puhtal joogiveel on palju häis omadusi ja väsimuse eemale peletamine on üks neist.
Vesi ärgitab immuunsüsteemi ja energiataset, sest keha kasutab vett kui kütust ja aitab sind sinu igapäevastes toimetustes.

Vesi ennetab peavalu ja meeleolu kõikumist ning aitab seedida toitu, eriti väljutada kiudaineid, mida on rasked seedida ja mis muudavad su olemise loiuks ja raskeks.

10. Kas võib unetuse taga peituda mõni haigus?

Depressioon, ajavahed reisimisel, aastaaegade vahetus ja menopausi lähenemine võivad muuta su tavalisest väsinumaks ning segi lüüa sinu korrapärased magamisharjumused.

Siikohal kulub ära päikesepaiste. Talveperioodil soeta endale spetsiaalne valguslamp, mis annab energiat. Samuti proovi leida rõõmu igapäevastes pisiasjades. Muidugi on veel haigusi, mis mõjutavad sinu magamist: diabeet, madal või kõrge vererõhk jpm. Neil juhtudel räägi oma arstiga.

Mõnusat und!