Sigaretid ergutavad ainevahetust. Kui suitsetad päevas paki sigarette, põletad umbes 250 kalorit. Kui lõpetad suitsetamise ning ainevahetus aeglustub, peab Su keha nende üleliigsete kaloritega kuidagi teistmoodi hakkama saama, ning paljud inimesed võtavadki kaalus juurde. Tavaliselt llisandub esimese nädala jooksul pärast sigarettidest loobumist umbes üks kilo.

Tavaliselt mõtlevad suitsetamisest loobujad: „Ainult kaks nädalat möödas ja juba terve kilo juures. Mis siis veel paari kuu pärast saab?” Ning kaalutõusu vältimiseks naasevad nad suitsetamise juurde. Jääks nad endale kindlaks, mõistaks nad pea, et pool kilo või kilo ei ole iganädalane nähtus ning et nende ainevahetus kohaneb tekkinud olukorraga. Keskmiselt võtab enamik suitsetamisest loobunud inimestest kaalus juurde vaid kaks-kolm kilo.

Kui mõelda suitsuvabast eluviisist saadavale kasule, ei pruugi sel mõnel lisakilol üldse nii suurt tähendust olla. Kopsud, süda ja arterid hakkavad praktiliselt kohe pärast viimast mahvi oma töövõimet taastama.

Kaalutõus on minimaalne!
Keskmiselt võtab enamik suitsetamisest loobunud inimestest kaalus juurde vaid kaks-kolm kilo.

Järk-järgult loobumine toob edu
On inimesi, kes loobuvad suitsetamisest nii, et valmistavad end vaimselt ette ning viskavad sigaretid lihtsalt minema, kuid uurimuste andmetel toimib süstemaatiline lähenemine tõhusamalt. Esiteks tee pikemaajalisi plaane. Sea endale loobumise kuupäev, valmistu selleks ning varu endale veidi rohkem aega, et saaksid alustada regulaarse kehalise tegevusega, näiteks käimisega. Väldi võimalusel buffeekohvikuid ning hakka tervislikult toituma.

Järgmiseks püüa täpselt määratleda olukorrad, millega võib kaasneda suitsetamiskihk, et oleksid nendeks valmis ning suudaksid toime tulla. Enamiku inimeste jaoks tundub tung sigareti järele olevat kõige märgatavam esimestel päevadel pärast suitsetamisest loobumist. Pärast viiendat päeva hakkab suitsukihk taanduma.

Siin on mõned nõuanded, kuidas vähendada isu sigarettide järele ning vältida kaalutõusu:

* Joo rohkem vett. Eesmärgiks võiks olla kaheksa 240-milliliitrist klaasitäit vett päevas. Vesi hoiab keha hüdreeritud, aitab hoida täiskõhutunnet ning annab kätele tegevust.

* Suitsetamisest loobumine suurendab näksimiste sagedust. Pane endale valmis tervislikke vahepalasid nagu tükeldatud köögi- või puuviljad, mandlid või pistaatsiapähklid (piiratud kogustes). Püüa vältida suhkrut ja tärklist.

* Püsi füüsiliselt aktiivne ning toitu tervislikult. See aitab nii suitsetamisest loobuda kui vöökohta vormis hoida.

* Kasuta meetodit, mis on edukalt suitsetamisest loobunute poolt järgi proovitud ja õige. Statistika andmetel saavutatakse parimaid tulemusi grupi- või toetusteraapia ja nikotiiniasendajate, nagu närimiskummi või plaastri, kombineerimise tulemusena.

* Ole katsumusteks valmis. Kui pead vastu esimesed kaks nädalat, on suur tõenäosus, et saad hakkama ka edaspidi.

* Isegi kui kaaluseier hakkab ülespoole vedama, ära otsi lahendusi sigarettidest! Kannata lihtsalt ära ning lase oma ainevahetusel kohaneda. Tegemist on ajutise nähtusega — saad pühenduda oma kaalule ka siis, kui oled suitsetamisest loobunud.

* Suitsetamisest loobumise ajal on juba normaalkaalus püsimine paras pingutus, kui tõenäoline oleks siis veel kaalust allavõtmine? Oluline on tunda iseenda piire.

Oluline on iseendale kindlaks jääda, mitte esimesele sigaretikihule järgi anda, ning toetuda oma tugisüsteemile — ükskõik, kas rääkida kolleegide, sõprade, pere või toetusgrupiga, juua palju vett, toituda tervislikult, olla aktiivne ning teha isudega toimetulekuks vajalikud ettevalmistused. Ole järjekindel ja pea vastu!

Allikas: http://www.webmd.com/