Särasilmne ülõpilane Maria (23) paistab kohtumiseks kokku lepitud kohvikusse sisenedes kohe silma — ta on suviselt stiilselt-muretult riides, hea jume ja pikkade helepruunide juustega ning tellib kuuma suvepäevaga sobiva kerge Caesari salati ja õunamahla. Mitte miski ei reeda, et vähem kui aasta tagasi sai ta oma poiss-sõbraga õhtul poodi minnes kõne oma nahaarstilt, kes teatas, et “kahjuks-ei-ole-asjad-head” ja et tal on… melanoom.  Jah, see kõige hullem variant erinevatest nahavähi variantidest.

Kahtlane sünnimärk

Maria polnud enne diagnoosi saamist selline tüdruk, kes armastas lõputult solaariumis ja rannas käia, kuid aeg-ajalt sattus sinna siiski. Kellele siis päike ei meeldiks — suvel päikeselised rannapäevad, solaarium mõnikord pimedatel talveõhtutel. “Minuvanuste seas on solaariumid populaarsed, käisin ka ikka mõnikord,” räägib ta ja lisab, et kasutas seal alati solaariumikreemi.
Juba mõni aasta oli Maria rinnal olnud sünnimärk, mis teistest tumedam ja pealt kergelt läikiv. “Teadsin tükk aega, et see mul olemas on, ja mõtlesin eelmisel suvel, et sügisel lähen arsti juurde ja lasen selle igaks juhuks üle vaadata.” Oktoobrikuus ta läkski: “Juba siis, kui pluusi seljast ära võtsin, vaatas arst seda sünnimärki kahtlustava näoga ja sain aru, et midagi võib valesti olla. Tehti analüüsid ja lubati kümne päeva jooksul ühendust võtta.” Arst käskis tumeda sünnimärgi kiiremas korras eemaldada ja nii otsustas Maria pöörduda erakliinikusse, kus juba mõni päev hiljem ka üks teine sünnimärk eemaldati.

Kui analüüside vastused paari nädala pärast veel selgunud polnud, muutus Maria ärevaks. “Umbes kolm nädalat pärast teste helistas arst. Kell oli pool kaheksa õhtul ja pidime poiss-sõbraga just poodi minema. Kui istusime veel autos, helises telefon. Arst ütles, et üks mu sünnimärkidest ei olnud hea-, vaid halvaloomuline. Sain teada, et mul on melanoom. Olin šokis — ma ei suutnud uskuda, et see minuga juhtub.” Alguse sai kolm kuud kestnud võitlus: arstide juures käimine, analüüsid, operatsioon, taastumine.

Ravi

Melanoom diagnoositud, algas kiire ravi. Õnneks polnud tegemist juhtumiga, mis oleks olnud väga kaugele arenenud (Maria melanoom avastati staadiumis IB, kuid varem arsti juurde jõudes oleks haigus avastatud veelgi varajasemas staadiumis — toim). Tehti operatsioon, mille käigus eemaldati kaks lümfisõlme. Maria tunnistab, et kartis haiglat rohkemgi kui oppi ennast — kohapeal paigutati ta aga üksikpalatisse ja nii meenutab ta täna haiglapersonali vaid heade sõnadega: “Kõigi suhtumine oli soe.” Näiteks muretses arst rinnale jääva armi pärast, et see jääb nähtavasse kohta. “See tundus mulle siis küll viimase murena,” muigab ta. Operatsiooni käigus lõigati lisaks lümfisõlmedele ka sünnimärgi ümber olnud piirkonda. Täna meenutab Mariale kogetut rinnal olev 2 x 5 cm arm.

Haiglas veetis ta kaks päeva, kolmandal, kui operatsioon toimus, võis ta juba koju taastuma minna.

Füüsilise poole kõrval pidi Maria kõige sellega ka vaimselt hakkama saama. “Kui muidu mõnikord mõtled, milline oleks maailm ilma sinuta, siis seekord oli see mõte hirmutavalt reaalne. Kõige hullem oligi teadmatus, kuidas kõik läheb ja mil moel organism sellele reageerib. Ikka ja jälle tekkis mõte, et mis siis, KUI…  Lisaks muidugi lähedaste mure sinu tervise pärast. Nad olid mulle toeks, kuid eks neil oli minu pärast tegelikult suur hirm.”
Maria on olnud alati positiivse ellusuhtumisega, siiski murdis melanoom mõnikord ka tema tugevuse — lohutamatud nutuhood olid sagedased. Paanikat tekitas temas ka see, et mõni päev pärast operatsiooni kaenlaaluseid raseerida proovides oli see piirkond täiesti tundetu. Õnneks rahustasid lähedased ta maha ja olukord lahenes lühikese aja jooksul.

Päevitamine keelatud

Kui varem nautis Maria päikest, siis enam mitte. “Küsisin ka arsti käest naljaga pooleks, et kui suvi tuleb, mis ma siis tegema hakkan? Ta soovitas varjus püsida. ”

Mulle on keelatud teadlikult päikest võtta, aga päikese käes liikuda võin ikka,” selgitab ta. Muide, Maria ei ole sugugi kahvatu. “Pruunistavaid kreeme võin ikka kasutada,” ütleb ta kavalalt.

Kuidas on Maria kogemus mõjutanud tema sõbrannade päevitamisharjumusi? “Alguses nad muidugi rääkisid, et senisel kujul päevitamisega on lõpp. Kuid nad käituvad siiski samamoodi — üks sõbranna isegi ütles mulle, et ega ta enne õpi, kui ise sarnases olukorras on.” Loodetavasti siiski mitte.

Maria kummutab müüdi, et päikesekreemiga on ohutu päevitada. “Inimesed arvavad ekslikult, et kui panevad endale hommikul SPF30-päikesekreemi peale, võivad nad päev otse muretult päikese käes olla. See on vale, arstide sõnul ei kaitse päikesekreem nahavähi eest. See hoiab ära vaid põletuse, kuid nahk pruunistub ikkagi. Igasugune pruun jume on aga märk nahakahjustusest. Samuti pole kasu sellest, kui näiteks rannas olles oma sünnimärgid kreemiga kinni katta — UV-kiirgus mõjutab organismi terve kehapinna kaudu.“ 

Uus elu

Praegu käib Maria mõnekuulise vahega arsti juures kontrollis — esimese aasta jooksul pärast sellise diagnoosi saamist on väga oluline olukorda pidevalt jälgida. Viimati käis ta analüüse andmas aprillis ja plaanib sügise alguses uuesti minna. Ta kasutab iga päev armiplaastreid ja -kreemi.

Maria tunnistab, et melanoom muutis ta elu ja suhtumist. “Nüüd mõtlen rohkem tervisele. Enne olin lihtsalt tavaline noor, kes ei teadvustanud ümbritsevaid ohte — ma ei mõelnudki sellistele teemadele. Käisin hiljuti kõikvõimalikud arstid läbi, lihtsalt selleks, et teada saada, kas kõik on korras. Nüüd on kõik minu enda teha — see kogemus õpetas tervislikumalt elama. Püüan paremini süüa, rohkem trenni teha.”

Maria soov teile, lugejad, on üks: “Mine kohe kontrolli, kui midagi avastad. Ära oota nii, nagu mina seda tegin, melanoomi areng võib olla väga kiire — pealegi sa ei tea, mis ajast see su kehas juba on.” See võib olla eluliselt oluline arsti juures käik.

Mis on melanoom?

Melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis tekib pigmendirakkudest. Eriti palju on neid sünnimärkides. Melanoomi levik organismis võib olla väga kiire, seetõttu on oluline see varajases staadiumis avastada ja alustada kohest ravi.

Allikas: Eesti Vähiliit

Jälgi oma sünnimärke

Pöördu kohe arsti juurde, kui…

Sul on ebakorrapärase kujuga sünnimärgid.

Sünnimärgi serv on sakiline või ähmastunud.

Märkad ühes sünnimärgis erinevaid värve.

Su sünnimärgi läbimõõt on üle 5 mm.

Kui su sünnimärk on on lühikese aja jooksul värvust ja kuju muutnud.

Allikas: Eesti Vähiliit

Kaitse end ise melanoomi eest

° Hoidu pikaajalisest päikese käes viibimisest.

° Kasuta päikesekreemi, mille SPF on vähemalt 15 ning mis kaitseks nii UVA- kui UVB-kiirguse eest.

° Ära unusta, et parimat kaitset UV-kiirguse eest ei paku päikesekreem, vaid riietus.

° Unusta kunstpäike. Pidevalt solaariume kasutavad naised tõstavad oma melanoomi tekkeriski 75% võrra.

° Erilist kaitset UV-kiirguse eest vajavad lapsed. Melanoomi kõige suuremaks riskifaktoriks on enne 15. eluaastat saadud päikesepõletused.

Allikas: Eesti Vähiliit

Loe nahavähist edasi www.cancer.ee.