Jaapani teadlased väidavad, et on leidnud esimesed tõendeid selle kohta, et mobiiltelefonide väljastatavad mikrolained võivad intensiivistada ülitundlikkust tolmulestade ja õietolmu suhtes. Teadlased usuvad, et telefonidest lähtuv kiirgus "erutab" antigeene, allergiat tekitavaid aineid vereringes.

Dr. Hajime Kimata Kyoti Unitika haiglast uuris 52 ekseemi ja dermatiiti põdevat patsienti, neist pooled olid kokkupuutes telefonidest lähtuva kiirgusega ja pooled mitte.

Dr. Kimata uuringu tulemused avaldatakse teadusajakirjas International Archives of Allergy and Immunology.

"Kui me võtsime vereanalüüsi, siis me avastasime, et mobiiltelefonid olid tõstnud selliste kemikaalide taset veres, mis tekitavad allergilisi reaktsioone, nagu ekseemi, heinapalavikku ja astmat," ütles ta.

Doktor ütles, et oli üllatunud, aga viisime läbi korraliku uuringu. Üks patsientidegrupp keeras tunniajalise videovaatamise ajal mobiiltelefoni välja, teine grupp aga jättis sisse ja võttis vastu kõnesid. Analüüsid näitasid telefonidega seotud allergia ägestumist.

Tundus ka, et telefonikasutus muutis hullemaks tolmulestadest ja õietolmust põhjustatud nahalööbe, ütles dr. Kimata, aga lisas, et järelduste tegemiseks on vaja täiendavaid uurimisi.

Aga allergikutel tasuks enda telefonikautust siiski kontrollida.