Kas ja milleks vajab meie organism suhkrut?

Süsivesikud, sealhulgas suhkur on meile vajalikud energia saamiseks. Süsivesikutest saadav energia peaks igapäevaselt olema 55-60% ning sahharoosist ehk roosuhkrust saadav osa toiduenergiast võiks olla kuni 10%. Inimene armastab sahharoosi eeskätt magusa maitse tõttu. Sahharoos on taimne süsivesik, mis koosneb glükoosist ja fruktoosist, mis imenduvad inimese organismi. Glükoosi varuvormiks on glükogeen, mis talletatakse maksas ja lihastes ning see on puhtal kujul energeetiline varuaine.


Lisaks suhkrule on olemas teisi erinevad magusained. Kas need on tervisele ohutud ja kuidas me peaksime nendesse suhtuma?

Enamus inimesi tunneb aeg-ajalt vajadust magusa järele — mõned tükid šokolaadi või klaas karastusjooki — ning selles ei ole midagi halba. Kuna kõige enam kaloreid ja kiiret veresuhkru tõusu annab tavaline lauasuhkur, siis selle liigtarbimist tuleb vältida. Soovi korral on võimalik suhkur asendada magusainetega ja nautida magusat lisakilode pärast muret tundmata.

Head alternatiivi suhkrule pakuvad vähe energiat andvad magusained aspartaam ja looduslik suhkruleht stevia. Hiljuti Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud suhkrulehes olevad steviosiidid sobivad väga hästi diabeetikutele, kuna ei tõsta vere suhkrusisaldust. On leitud, et stevia võib veresuhkrut isegi alandada. Ehk siis stevia regulaarsel kasutamisel on võimalik oma vererõhk normis hoida selleks eraldi ravimeid kasutamata. Ma arvan, et stevia kasutamine karastusjookides, magustoitudes ja šokolaadis on igati tervitatav, kuna enamus inimestel on raske magusast loobuda ja magusained aitavad kehakaalu kontrolli all hoida. Steviat ehk magusat suhkrulehte on hakatud üha rohkem kasutama ja sellel on kindlasti suur tulevik.

Kas dieeti pidades tuleb suhkur oma menüüst täielikult välja jätta?

Ei ole olemas häid ja halbu toiduaineid, kõik on kinni kogustes. Tasakaalustatud toitumise reegleid järgides võib endale lubada kõiki toiduained, aga kogustega ei tohiks liialdada. Kui piirduda toidusoovitustes antud kogusega, mis on 2-4 portsjonit (nt 4-8 tl suhkrut või 1-2 klaasi limonaadi), siis tuleb organism sellega edukalt toime. Inimene saab meeldiva maitseelamuse ja mitmekülgse tasakaalustatud toitumise korral saab keha kätte kõik vajalikud toitained. Kindlasti ei tohiks unustada, et tasakaalustatud toitumisega käsikäes peab käima liikumine. Füüsiliselt aktiivne olles põletad toiduga saadud kalorid ning ei pea muretsema lisakilode pärast.