Magusaineid on kahte tüüpi:

-          Magusained, mis on peaaegu sama magusad kui suhkur ning mis võivad suhkrut tootes asendada.

-          Magusained, mis on suhkrust kordades magusamad.

Maitsenäsad asuvad keelel erinevates kohtades ning kui suhkrumolekül nendega kokku puutub, saadetakse ajju vastav signaal. Aju tunneb seda kui midagi magusat. Sarnaselt toimivad tehis magusained, saates ajule signaali millestki magusast.

Enim kasutatud magusained on sahhariin, aspartaam, atsesulfaam kaalium, süklamaat, sorbitol, ksülitol ning mannitool. Sahhariin, aspartaam, atsesulfaam kaalium ja tsüklamaat on valmistatud tehislikult ning ei sarnane keemiliselt tavaliselt suhkrule. Need ained võivad olla suhkrust sadu kordi magusamad.

Sorbitol, ksülitool ja mannitool on keemiliselt suhkru sugulased, suhkrualkoholid, mida kasutatakse näiteks sageli närimiskummides ning mis ei kahjusta hambaid.

Kunstlikud magusained on heaks lahenduseks diabeetikute magusaisu leevendamisel. Aga ka nende on vaja teada piire, sest keha muudab sorbitooli, ksülitooli ning mannitooli kehas suhkruks ning seepärast ei talu diabeetikud neid paremini kui tavalist suhkrut.

Suhkrualkoholiga magustatud tooted on energiarikkad ning kuna mõned tooted suhkrualkoholiga magustatud tooted on vähem magusad kui tavalise suhkruga tooted, on oht, et neid tarbitakse liiga palju.

Aja jooksul on paljud uurinud kunstlike magusainete kahjulikku mõju. Senini puuduvad ühtset tulemused, mis viitaksid konkreetsetele kahjustustele. Uuringud on viinud erinevate tulemusteni. Teatud magusaineid peetakse konktreetselt ohtlikeks nagu näiteks aspartaam, mis võib tekitada raskeid neuroloogilisi kahjustusi.

Teised maguained nagu näiteks atsesulfaam kaalium, sahhariin ja tsüklamaat on teatud uuringutes tekitanud laboriloomadele vähkkasvajaid.

Seepärast eelistage parem looduslikke asju ning pigem vähem kui palju.

Allikas: http://www.netdoktor.se

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemalt
Ükskõikselt
Kurvana
Vihasena