Kui tunnetame erinevate lõhnade mõju oma enesetundele, siis õpime lõhnade abil end toetama: lõõgastuma lõhnade abil peale pingelist tööpäeva, looma romantilist õhkkonda, ergutama end enne spordivõistlust jne.

Lõhnu saab kasutada ka enesehäälestusena loomingulisele tegevusele.

Katseta erinevaid lõhnasid ja vaata mis Sinu mõttelendu ja loovust kõige paremini käivitavad.

Loominguliseks tegevuseks on eriti head aroomid näiteks: loovenergiaga seotud lõhnad — ylang-ylang, roos, jasmiin, sandlipuu; ergutav sidrun; mõttetegevust soodustav tüümian; rosmariin; sidrunmeliss jt. Avasta enda jaoks kõige meeldivamad aroomid;)

Lõhnu on kasutatud palju ka erinevates kultuurides ravi eesmärgil. Lõhnataimed ja ekstraktid olid väga hinnatud vanades kultuurides, ulatudes Babülooniast ja Pärsiast kuni India ja Hiinani.

Juba 3000 aasta tagustes meditsiinitekstides on loetletud mitmeid lõhnataimi ja nende kasutusvõimalusi.

Lõhnadega saad rikastada oma elu erineval viisil: põletades kodus viirukeid, lõhnaküünlad, masseerides oma keha lõhnava õliga, tehes endale aroomiõliga vanni, pritsides tuppa mõnusat aroomiõliga segatud lõhnavett, süüdates kodus aroomilambi jne.

Kodu saab suurepäraselt värskendada, lisades mõned tilgad aroomiõli (nt. sidrunhein, kadakas) põrandapesuvette; pritsides veega lahjendatud aroomõli (nt. lavendel, apelsin) tuppa ja voodilinadele.

Järgnevalt toon Sinuni erinevaid käsitlusi aroomõlide ja lõhnade kohta, et saaksid enda jaoks toetavaid lõhnavalikuid teha. Põnevat aroomireisi:)

Lõhnanippe sportlastele:

Enne sportimist või võistlust:
Stimuleerimiseks: kadakas, eukalüpt, rosmariin
Lihastele: must pipar, ingver, rosmariin, lavendel küpress, kadakas, piparmünt, greip, apelsin
Hingamisteedele: eukalüpt, piparmünt, rosmariin, geraanium
Vaimseks ettevalmistuseks enne võistlust: rosmariin, sidrun, lavendli ja kummeli segu
Vereringele: roos ja palmaroos

Peale võistlust:
Lihastele: eukalüpt, ingver, piparmünt
Võistlusjärgse stressi korral: sidurn, muskaatpähkel, salvei, apelsin

Lõhnad ja astroloogia:

Kuulus 17. sajandi taimetark ja apteeker Nicholas Culpeper on kirjutanud mitmeid raamatuid kombineerides taimemeditsiini astroloogiaga. Selle põhjal saad vaadata mis lõhn on seotud Sinu tähemärgiga…

Jäär — basiilik, must pipar

Sõnn
 — ylang-ylang, roos

Kaksikud — piparmünt, apteegitill, liivatee

Vähk — kummel

Lõvi — mürr, viiruk

Neitsi — mürt, lavendel

Kaalud — geraanium

Skorpion — patšuli, ingver

Ambur — iisop

Kaljukits — eukalüpt, kuskus

Veevalaja — kannike, sandlipuu

Kalad — küpress

Lõhnad ja energiakeskused:

Usutakse, et igal energiakeskusele (ehk tšakrale) mõjuvad toetavalt erinevad lõhnad, mis seda energiakeskust ja sellega seotud teemasid aitavad tugevdada:

Esimest ehk juurtšakrat (seotud teemad: suhted suguvõsaga, ühendus maaga ja materiaalse maailmaga, stabiilsus) toetavad lõhnad: seedripuu, mürr, patšuli, nelk, mänd

Teist ehk sakraaltšakrat (seotud teemad: seksuaalsus, suhted, loovus, eluvooluga kaasaminemine) toetavad lõhnad: jasmiin, roos, sandlipuu, ylang ylang, kardemon, ingver

Kolmandat tšakrat ehk päikesepõimikut (seotud teemad: enesekindlus, isiklik vägi, jõud, mina — tunnetus) toetavad lõhnad: bergamont, vetiveeria, rosmariin. lavendel, kadakas

Neljandat ehk südametšakrat (seotud teemad: armastus, kaastunne, jagamine, pühendumine) toetavad lõhnad: roos, meliss, ylang-ylang

Viiendat ehk kõritšakrat (seotud teemad: suhtlemine, eneseväljendus, avatus, iseseisvus) toetavad lõhnad: kummel, mürr, eukalüpt, salvei

Kuuendat ehk kolmanda silma tšakrat (seotud teemad: intuitsioon, kontakt sisetundega, vaimsed võimed) toetavad: hüatsint, jasmiin, piparmünt

Seitsmendat ehk kroontšakrat (seotud teemad: ühendatus Universumiga) toetavad: lootus, viiruk, lavendel, roosipuu, sandlipuu.

Siit leiad täpsema selgituse erinevate aroomiõlide toime kohta:

Apelsin — Meeleolu parandav, depressioonivastane, rõõmu- ja rahutunnet tekitav, lõdvestav. Ravib kõhuhädasid, vähendab menstruatsioonivalusid. Soodustab seedimist, tõstab söögiisu. Ergutab maksa ja pankrease tegevust. Antiseptiline, baktereid hävitav.

Basiilik — Tasakaalustav ja närve tugevdav, masendust leevendav, ajutegevust ja vereringet ergutav. Ravib maokatarri, kõhukinnisust, soolte- ja seedimishäireid, põiepõletikku, menstruatsioonihäireid, reumahäireid, putukate hammustusi, veenilaiendeid. Lõdvestab krampe. NB! Ei kasutata raseduse ajal!

Bergamot — Meeleolu tõstja ja hea tuju looja. Stressi, masendust ja hirmu leevendav, unehäireid kõrvaldav. Nahapõletike ja vinnide raviks, söögiisu tasakaalustav, jämesoolepõletikku, hemorroide, suupõletikke raviv, valusid leevendav, palavikku alandav, higilõhna ärahoidev, krampe leevendav. Antiseptiline, baktereid hävitav. NB! UV-kiirtele tundlikkus! Koos alkoholiga võib tekitada kurvameelsust!

Estragon — Allergiaid leevendav, infektsiooni- ja põletikuvastane, viirusi hävitav. Leevendab närvivaevustest põhjendatud krampe. Reguleerib ebakorrapärast menstruatsiooni, leevendab lihaskrampe, üleväsimust, närvivalusid, ishiast ja sooltepõletikke. Väga positiivne õli. Sobib lastele.

Eukalüpt — Rahustav ja jahutav, mõtteid selgitav ja lõdvestav, vererõhku alandav, reumatismi ja lihasvalusid leevendav, infektsiooni, põletikke, krampe, liigesepõletikke, kõrgvererõhku raviv.

Fenkol — Üldise rahustava toimega, lihaseid lõdvestav, südant tugevdav. Krampe leevendav, seedimist ja menstruatsioone korrastav, söögiisu parandav, astmat ja jämesoolepõletikku, südamekloppimist raviv, üleminekuaastate vaevusi leevendav. NB! Raseduse ajal ei kasutata!

Greip — Aitab masenduse ja vaimsete pingete puhul, peavalu puhul. Intensiivistab vedeliku eraldumist organismist, vabastab liigsest kehakaalust ja tselluliidist massaaži abil. Baktereid hävitav, toaõhku desinfitseeriv.

Ingver — Vaimset ja füüsilist stressi maandav, seedehäireid, kõhulahtisust, reumaatilisi valusid ja merehaigust leevendav, valuvaigistav, söögiisu tõstev, seksuaalsust suurendav.

Jasmiin — Enesetunde parandaja. Toob tagasi elutahte pärast suuri pettumusi, alaväärsustunnet ja stressi. Mõjub tugevamalt koos viirukiga. Reisivaevuste puhul kasutades koos neroliga ergutab, stimuleerib mõtlemist.

Kadakas — Stimuleerib vereringet, lümfitalitlust, tugevdab organismi immuunsussüsteemi. Kasutatakse reuma, ishiase, artriitide ja podagra raviks. Hoiab ära hingamisteede põletikke, väljutab vedelikke ja lima. Ei sobi kasutada raseduse, neerukivide ja munasarjapõletike korral.

Kikkaputk — Rahustab, kõrvaldab stressist põhjustatud häireid, tugevdab südant. Kasutatakse anoreksia, kõhugaaside, sooltespasmide, põletike, unetuse ja vere paksenemise korral.

Küpress — Avab veenide ja veresoonte ummistusi, parandab vereringet, veenilaiendeid. Aitab hemorroidide, alajäsemete paistetuse, köha, närvide üleväsimuse, rasvase naha, eesnäärmepõletiku, kuse- ja suguteede vaevuste puhul. Hoiab ära infektsioone.

Lavendel - Omab rahustavat toimet kesknärvisüsteemile, soodustab rahulikku ja sügavat und, tugevdab organismi, südant. Ravib põletusi, haavu, külmamuhke ja mädapaiseid. Alandab vererõhku, on valuvaigistav, infektsioone ja põletikke ärahoidev.

Loorber — Tasakaalustab ja taastab närvisüsteemi, takistab pärmiseente, bakterite ja viiruste levikut. Leevendab valusid, krampe. Soodustab vere hüübimist. Ravib köha, lahtistab röga. Parandab suuhaavu, aknet, haavapõletikke, hambavalu, kõrva- ja kurgupõletikke, lihaskrampe, liigesepõletikke, reumat. NB! Puhas õli on nahkaärritav!

Majoraan — Rahustav, ahistust ja pingeid eemaldav,unetust raviv. Vedelikke väljutav, veresooni laiendav. Omab krampe lõdvestavat ja valuvaigistavat toimet. Sobib reuma, lihaspingete, hingamisteede häirete, kõrvavalu, põskkoopapõletike raviks. Alandab vererõhku ja vaigistab südamekloppimist, parandab seedimist, lõdvestab lihaseid.

Mandariin — Tasakaalustab närvisüsteemi, rahustab, lõdvestab, soodustab und. Virgutab seedimist ja sapieritust, leevendab krampe ja valusid. Lastele sobiv kõhuvalu, luksumise ja röhituste puhul. Antiseptiline, seeneinfektsiooni hävitav.

Mänd — Õhku puhastav, värskendav. Ravib hingamisteede haigusi, leevendab artriiti ja lihastevalu, suurendab mehelikku potentsi ja elujõudu.

Mürt — Antiseptiline, põletikuvastane, katarr ja kõhuhaigused. On õrnalt rahustav.

Mürr — Hingamisteid puhastav ning raviv, seedeorganite tööd parandav, kopsupõletikku, kõhulahtisust, kilpnäärme ületalitlust, suuhaavu, viiruslikku maksapõletikku ja punataudi raviv.

Muskaatsalvei — Annab tuge füüsilise, närvide ja seksuaalelu madalseisu korral. Aitab menstruatsioonivalude ja lihasevalude puhul. NB! Nõrgendab keskendumisvõimet, ei sobi kasutada täpsust ja kiirust vajava töö korral.

Must pipar — Stimuleeriv ja soojendav, lihasjäikuse ja valu leevendaja. Tugevatoimeline, ning nõuab ettevaatlikku kasutust.

Mustkuusk - Organismi üldseisundit ja närvisüsteemi tugevdav. Infektsioone takistav, põletikke leevendav, parasiite hävitav. Ravib aknet, kopsupõletikku, munasarjade alatalitlust, soolte seennakkust, kuiva ekseemi, kilpnäärme ületalitlust, valusaid ja paistes liigeseid, eesnäärmepõletikku, lihaste reumat, solaarpleksuse krampe. Positiivne, tugev, maskuliinne õli.

Nelk — Meeleolu tõstmiseks, ruumide lõhnastamiseks — sobib haige tuppa! Hambavalu leevendav. Tugeva baktereid hävitava toimega.

Nerol — Närvisüsteemi ergutav ja tasakaalustav, masendust kaotav. Seedetegevust, maksa ja pankrease tööd stimuleeriv, naharakke uuendav, kõrget vererõhku alandav, parasiite ja soolenugilisi hävitav.

Niaouli — Leevendab neurootilist masendust peale viirushaiguste põdemist. Ravib veresoonte lupjumist, paiseid, psoriaasi, põskkoopapõletikku, neelupõletikku, kopsupõletikku, ülemiste hingamisteede põletikke, koolerat, kõhulahtisust, soolte haavandeid, hemorroide. Leevendab allergiaid, alandab vererõhku.

Palmaroos — Tugevdab ja elustab närvikava ja südant, tõstab meeleolu. Nahateraapias tasakaalustab rasueritust, ravib põskkoopa põletikku, tupepõletikku, kõrvapõletikke, kopsupõletikku, ekseemi, psoriaasi, nahalöövet, aknet, bakteriaalset ja viiruslikku sooltepõletikku. Parandab vanu haavu ja katkenud veresooni. Takistab seeneinfektsiooni, tapab viirusi.

Patshuli — Avab nahapoore, kiirendab vereringet. Kasutatakse herpese, dermatiitide ning põletike raviks. Eriti soovitatav kuiva naha puhul

Pelargoonium — Organismi üldist toonust tõstva ja rahustava toimega. Maandab vaimset ja füüsilist stressi. Soodustab vedeliku eritumist organismist, vähendab paistetust. Tasakaalustab naistel hormonaalset tegevust. Soovitav kasutada ka menstruatsioonihäirete ja palavikuseisundi puhul. Sobib kasutada nahaprobleemide raviks, nagu ekseem, infektsioon, vöötohatis. Tasakaalustab rasueritust: Normaliseeriv toime nii kehale kui vaimule.

Petitgrein — Kasutatakse sarnaselt neroli õlile stressi maandamiseks, närvikava tasakaalustamiseks ja tujutõstva vahendina. Sobib neurootilise astma rahustamiseks koos viiruki ja ravensaraga. Leevendab lihaskrampe, hoiab ära hingamisteede põletikke.Hea vahend noorukitele akne ja paisete raviks. Kui neroliõli peetakse liiga kalliks, saab petitgreini ja bergamotiõli ühendist sama mõju meelte rahustamiseks ja stressi leevendamiseks.

Piparmünt — Jahutav, hingamisteid avav. Leevendab iiveldust, peavalu. Soodustab seedimist, rahustab närve. Stimuleerib mõtlemise selgust.

Ravensara — Rahustav ja und soodustav, stressi maandav, närvitegevust virgutav, valuvaigistav, lihaseid lõdvestav, köha leevendav, immuniteeti tugevdav, vöötohatist, kopsupõletikku, soolte viirusnakkusi raviv.

Rooma kummel — Meeli rahustava toimega. Valuvaigistav, seedehäireid parandav.

Roos — Masendust, muresid ja tuska peletav. Loob heaolutunnet ja harmooniat. Sobib naistehaiguste raviks.

Rosmariin — Kaotab väsimuse, värskendab mälu, stimuleerib mõtlemise selgust, ainevahetust ja vereringet. Sobib reuma ja lihaspingete raviks. NB! Hoiduda epilepsia, raseduse ja kõrge vererõhu korral. Lisab adrenaliinieritust.

Saksa kummel - Leevendab allergiaid, põletikuvastane, krampe lõdvestav, haavade armistumist kiirendav, seedimis- ja soolestikuhäireid parandav. Ravib põiepõletikku, kõrvapõletikku, ekseeme, mao haavandtõbe, nahainfektsioone.

Sandlipuu — Masendust, närvilisust ja stressi alandav, unetust raviv, meditsiinis kasutatav negatiivsuse eemaldaja. Põiepõletiku ja hingamisteede põletike raviks. Sobib kõikide nahatüüpide hooldamiseks.

Sidrun — Värske, puhas, ergutav lõhn. Stimuleerib vereringet ja seedimist. Parandab töövõimet. Tugevdab organismi immuunsüsteemi.

Sidrunmeliss — Rahustava ja värskendava toimega, masendust ja tuska eemaldav. Lihaseid toniseeriv, lihasevalu leevendav.

Teepuu — Antiseptilise toimega. Parandab vastupanuvõimet,kaotab väsimuse. Sobib krooniliste infektsioonide korral. NB! Vastunäidustatud neeruprobleemide puhul! Võib ärritada tundlikku nahka!

Tüümian — Värskendav, mõttetegevust soodustav, vastutusvõimet tugevdav. Pärsib hingamisteede põletikke, naha- ja soolestikuvaevusi, lõdvestab lihaspingeid. Valuvaigistav, vähendab seenehaigustest põhjendatud ärritusi.

Vetiver — Rahustava ja värskendava toimega. Lihasevalu leevendav, lihaseid toniseeriv.

Viiruk — Aroomteraapias kasutatakse kuiva ja vananeva naha hooldamiseks, haavade ja armide raviks. Aitab hingamisteede haiguste puhul, astma, kurgupõletiku ja köha puhul. Rahustab närve. Soodustab sügavat hingamist, tasandab stressist põhjustatud häireid. Tugevdab vastupanuvõimet.

Õlelill — Vastupanuvõimet parandav, kolesterooli alandav, krampe leevendav, maksategevust kiirendav. Ravib veenipõletikke, couperosa nahka, köha ja nohu. Soodustab haavade paranemist.

Ylang-Ylang — Rahustav ja meeleolu tõstev, vererõhku alandav. Masendust, hirmu ja paanikat eemaldav, seksuaalsust stimuleeriv. Leevendab üleminekuaastatest põhjustatud vaegusi.

* Parimad looduslikud aroomõlid on müügil näiteks erinevates ökopoodides.

Inspireerivaid aroome Sinu ellu!