Teadlane Pleunie Hogenkamp on koos oma kolleegidega Uppsala ülikooli neuroteaduse instituudist avastanud, et nii inimese teadvus kui ka keha reaktsioon määravad toidukoguse tarbimist. Väike etikett, millel on kirjas söögi toitainetesisaldus, võib mõjutada seda, kui palju seda toitu sa sööd.

Teadlased pakkusid naissoost katsealustele neljal korral teatud koguses magustatud jogurtit, mis sisaldas erinevas koguses kaloreid. Kahel korral olid pakendid varustatud õige kalorite arvuga, kahel teisel korral olid pakenditel valeandmed.

Enne nende toitude pakkumist mõõdeti katsealuste näljatunnet, hormoonide taset, eriti näljatunnet mõjutava hormooni gherliini taset.

Kui toidupakendil oli kirjas kõrge kalorisisaldus, ei mõjutanud see katsealuste näljatunnet ega mõju hormoonitasemele. Samal ajal täheldasid teadlased, et pakendil olev kaloriinfo mõjutas katsealuste koguste suuruseid. Samuti need, kes enda arvates olid söönud kõrge kalorisisaldusega jogurtit, ei soovinud poole tunni järel süüa pakutud leiba, viinamarju ja muffineid.

Teadlane Pleunie Hogenkamp leiab, et see aitab meil kontrollida oma toidukoguste suurust, sest inimene arvestab umbes omastatud kalorite hulka ning selle alusel piirab oma toitumist. Ehk inimene reguleerib oma toitumist kognitiivsete ja füsioloogilise info alusel. Kui tegelik kaloritarbimine oli piisav, et tekitada täiskõhutunnet, ei omanud kognitiivsed faktorid nagu kalorite hulk pakendil, mingit tähtsust.

Kui uuringus osalenud inimestel oli keskmine näljatunne, mõjutads kaloriinformatsioon toidukogust.


Sund.nu