Statistika järgi on tavaline, et iga kolmas eurooplane kannatab kõhukinnisuse all ning sageli on selleks just naised. Üheks põhjuseks on istuv töö laua taga, mille käigus just noored naised eriti palju ei liiguta. Ka vabal ajal on liikumine väike. Sooled ei ole loodud istuvaks eluviisiks ning seepärast tekib organismi süsteemis kiiresti järjekord kui keha ei ole aktiivne.

Kontrolli ennast:

1. Kas kõht käib iga päev läbi?
2. Kõht tundub sageli hell või valus, eriti paremal pool?
3. Tunned sooltes õhku, mis tekitavad täispuhutud tunde?
4. Tulevad sageli söögikrooksud ning hapukad, halva lõhnaga õhu väljalasked?
5. Kõht koriseb?
6. Sul on peavalu ning tunned end halvasti?
7. Sul on vahel sümptomid, mis meenutavad grippi, et oled väsinud, keha on hell või värised. Need tunded kaovad aga pärast WC-s käimist?

Probleemi lahendamine

Sageli inimesed ei tea, et neil on varjatud kõhukinnisus. Kui külastad toaletti 1-2 korda päevas, ei tekigi sellist mõtet. Seepärast on oluline märgata neid signaale, et kõht ei jääks päris kinni ning sa ei jääks haigeks.

Tervislikud toitumis- ja joomisharjumused on väga olulised. Kõhukinnisuse vastu aitab sageli rohke vedeliku tarbimine ning süüed päevas vähemalt 30 grammi kiudaineid. See paneb ainevahetuse paremini tööle. Head kiduainete allikad on täisteratooted ja jämedad köögiviljad, kuid joo sinna vahele ka palju vett, et ei tekiks kõhukinnisust.

Iga kord midagi suhu pannes läheb jämesool tööle. Soolestiku käivitamiseks liigu palju, mine WC-sse kohe kui tunned selleks vajadust ning ära ignoreeri seda vajadust, sest see suurendab veelgi kõhukinnisust.

Iform.se