Ameerika dietistide iga-aastasel kohtumisel presenteerisid California-Davis ülikooli teadlased uuringut, mis näitas, et need, kes joovad värskelt pressitud köögiviljamahla, parandavad võimalust, et nad tarbivad vähemalt 5 portsjonid köögivilja, puuvilja ja marju päevas.

Teadlased soovisid näha, kas on olemas lihtsat viisi, mis aitaks inimestel tarbida viis portsjonit rohelist päevast ning heaks abiks oli toitumisnõustamine ja juurviljamahlad.
 
90 tervet täiskasvanut, kellest 66 olid naised ja 24 mehed, vanuses 40-65 aastat, jaotati 3 gruppi. Kõik grupid sait toitumisnõustamist, kuidas oleks võimalik tarbida rohkem köögivilju, kuid ainult kaks gruppi said soovituse juua köögiviljamahla. Esimene grupp jõi 1 klaasi köögiviljamahla päevas ning teine grupp tarbis 2 klaasi köögiviljamahla päevas.

Need, kellel soovitatid köögilvilja tarbida mahlana, tarbisid lihtsamini päevase soovitatud köögiviljakoguse kui need, kes said vaid toitumisnõustamist. Viimastest tarbisid vaid ¼ soovitatud köögiviljade kogusest.

Suur hulk uuringuid on näidanud, et hea tervise seisukohalt on köögiviljade tarbimine vajalik. Köögivilju, puuvilju ja marju süües omastab inimene vajalikke antioksüdante, vitamiine, ensüüme ja mineraale, mis aitavad vältida heaoluühiskonna tavalisemaid haiguseid. Juues köögiviljamahla, saad konsentreeritud toitained kergesti omastavas vormis.

Köögiviljamahla joomine rohkem kui 3 korda nädalas vähendab tervelt 76 protsenti Alzheimerisse haigestumise riski võrreldes nendega, kes joovad nädalas vaid ühe klaasi, näitab uurimus, mis on avaldatud ajakirjas American Journal of Medicine. Selle põhjuseks on suur antioksüdantide ja eriti polüfenoolide sisaldus.

Kõige parem on teha ise värsketest köögiviljadest pressitud mahl. Väikese koguse puhul piisab saumiksrist. Lõigu köögiviljad, lisa veidi vett ja purusta. Kui soovid teha smoothiet, lisa köögiviljadele jogurtit.

Varsseller, kurk ja porgand on heaks alguseks. Kui oled juba harjunud, võta ka brokkolit, lillkapsast, punapeeti. Lisades mõne puuvilja, saad mahedama ja magusama maitse. Eelista öko-köögivilju. Selleks, et kõiki aineid lihtsalt omastaksid, peaksid mahla ära jooma 15 minuti jooksul. Kui teed suurema koguse ning soovid seda säilitada, kalla mahl kohe klaaspudelisse, mis käib korgiga kinni või pane termosesse. Mahl säilib külmkapis 24 tundi.

Kui sa ei ole köögiviljamahla harjunud tarbima, alusta väiksemate kogustega ning suurenda neid järk-järgult, nii harjub ka keha selle toitaineterikka joogiga.

Kui perekonnas on lapsed, lase neil esmalt valida köögiviljad, mida pressida. Kuna alla 5-aastaste laste seedesüsteem on õrnem, on soovitav lisada mahla rohkem vett.

Loomulikult võid osta ka valmist tehtud köögiviljamahla, kuid sagedamini on ise tehtud mahl maitsvam ning saad valida just enda lemmikud. Ning ära unusta, et kõige kasulikumad köögiviljad on need, mis ära sööd.