Kaks uut uuringut näitavad, et enne treeningut lihaseid venitada ei tasu. Üks uuring viidi läbi inimeste peal, kes teevad regulaarselt jõutrenni ning uuringu käigus selgus, et osalejad, kes enne treeningut lihaseid venitasid, tundsid end hiljem väsinuna võrreldes nendega, kes ei venitanud.

Teine uuring viidi läbi Zagrebi teadlaste poolt, kes töötasid läbi sadu varasemaid uuringuid ning võrdlesid venitamise mõju enne treeningut. Tulemus näitas, et sportlased, kes venitasid enne treeningut, vähendasid lihasjõudu 5,5 protsendi võrra. Kui nad venitasid ühte lihast rohkem kui 90 sekundit, vähenes lihasjõud veelgi. Kui lihase venituse pikkus oli lühem kui 45 sekundid, ei olnud negatiivne mõju nii suur.

Lisaks vähenenud lihasjõule oli märgata et see mõjus ka teatud treeningutele negatiivselt nagu näiteks kõrgushüppe tulemustele ning jooksu kiirusele. Tulemused vähenesid ca 3 protsenti kui sportlane venitas enne treeninguid lihaseid.

Uuringute tulemus näitab kokkuvõtvalt, et enne treeningut venitatud lihased on nõrgemad ning vigastustele vastuvõtlikumad. Soojenduse puhul peaks vältima staatilist lihaste venitust. Staatiline venitamine on aga väga hea treeningu järgselt, aidates parandada lihaste painduvust ja liikuvust.

Soojenduseks sobib aga paremini nn. dünaamiline venitamine, mida saab teha läbi hüpete, soojendusjooksu või näiteks jalatõstete.

Allikas: Sund.nu