Sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja naha melanoomi haigestumist.

Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt seitsmel mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta, vahendab ERR.

Kuigi meestel esineb nahavähki poole vähem kui naistel, sureb neid sellesse haigusesse poole rohkem. "Selle peamiseks põhjuseks on haiguse liiga hiline avastamine," märgib vähiliit.

Täna tähistatakse kogu Euroopas melanoomipäeva, mille sõnum on sel aastal "Vaata ja tegutse!". Dr Niine Nahakliinikus esitletakse sel puhul Eestis ainulaadset teledermatoskoopia lahendus, mis aitab e-konsultatsiooni vahendusel märgata nahal atüüpilisi ja juba melanoomile viitavaid muutusi.

Spetsiaalne rakendustarkvara DermTest võimaldab perearstikeskusel edastada sünnimärgist digitaalse dermatoskoobiga tehtud ülesvõtte arvuti teel kiirelt ja mugavalt erialaspetsialistile, misjärel dermatoskopistid määravad telekonsultatsiooni vahendusel patsiendile diagnoosi.

Võrreldes visuaalse vaatlusega tõstab dermatoskoopia kasutamine varajases staadiumis melanoomi avastamist ligi veerandi võrra. Samuti muudab see varajase diagnoosimise patsientidele oluliselt kättesaadavamaks – paljudes Eesti linnades ja väiksemates paikades on probleeme erialaspetsialistide kättesaadavusega. DermTestiga on oodatud liituma perearstikeskused ja -kabinetid üle Eesti.