Tavaliselt suudan ka kaloreid umbes poole võrra vähendada — kui originaalretseptis on kokku 4000 kalorit, siis minu koogis on vaid 2000 kalorit. Kuidas siis küpsetada tervislikult ja kalorivaeselt, nii et maitse seetõttu ei kannataks?

1. Rohkem kiudaineid
Kiudainekoguse suurendamiseks küpsetistes on kõige lihtsam asendada nisujahu täisterajahuga. Näiteks 100 g nisujahu asemel kasuta 80-90 g täisterajahu. Natuke nisujahu ei tee paha, sest siis ei jää kook liiga kuiv. Keeksidesse ja muhvinitesse sobivad kiudainetena väga hästi ka riivitud köögiviljad, näiteks porgandid, suvikõrvits, kartulid ja kõrvits. Samuti võib kasutada kõik sorte puuvilju. Tuleb lihtsalt katsetada!

2. Vähem (ebatervislikku) rasva
Kuigi häid rasvu on inimesele väga vaja, on koogiretseptid tihtipeale pungil ebatervislikest rasvainetest, näiteks margariinist, mis muudavad küpsetise suureks kaloripommiks. Tahkeid rasvu võib edukalt asendada näiteks rapsiõliga, kuid veelgi parem on kasutada maitsestamata jogurtit või hapukoort. Minu nipp on vähemalt poole võikogusest asendada õunapüreega — kook saab alati väga maitsev, aga palju lahjem! Muretaigna puhul eelista kvaliteetset võid, mitte odavat margariini.

3. Vähem suhkrut
Internetist, ajakirjadest ja kokaraamatutest ei ole pea kunagi võimalik leida ilma suhkruta koogi retsepti. Küll on aga võimalik suhkrukogust ise vähendada või nagu mina teen, selle üldse ära jätta — tänu täisterajahu intensiivsele aroomile maitseb kook ilma suhkrutagi lausa suurepäraselt. Suhkruasendajaid ma ei soovita — kui tahad magusat kooki, siis kasuta pigem „õiget asja“ ehk suhkrut. Küll aga olen kuulnud, et looduslik suhkruasendaja Stevia on küpsetiste magusamaks muutmisel küllaltki tervislik valik. Mesi on vaid külmade magustoitude puhul hea suhkru aseaine, sest kuumenedes kaotab see oma väärtuslikud omadused ja ka magusus väheneb tunduvalt.

4. Vähem keemiat
Küpsetiste lisandid on keemiast pungil: glasuurid, martsipan, marmelaad, värvitud pudingipulbrid, aroomid, vaniljesuhkrur jne jne. Hea uudis on see, et pea igale keemiapommile on olemas ka naturaalne alternatiiv. Näiteks maisitärklisest on võimalik väga edukalt ise pudingit valmistada või vaniljearoomi saamiseks kasutada ehtsat vaniljekauna. Vaja on vaid natuke rohkem aega ja kannatust, kuid tervislik tulemus on seda väärt.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.