1. Soovitused sellele, kes ei ole varem treeninud

Kui füüsiline vorm ei ole kõige parem, on heaks alguseks igapäevane jalutamine. Proovi jalutada iga päev ning pikenda teekonda järk-järgult. Kui suudad teha tunnise jalutuskäigu kiirkõnnis, oled valmis edasi liikuma.

Kui oled ülekaaluline ei ole jalutamine alati kõige parem alternatiiv. Ülekaal koormab keha ning see on raske. Heaks trenniks, kus kaal ei mõjuta nii palju on ujumine ja rattasõit. Eriti ujumine on kehale kõige õrnem treening.

2. Pane kirja kõik, mis muutub positiivseks

Millised halvad küljed on sinu praegusel olukorral? Tee nimekiri ning ole enda vastu aus. Mõtle seejärel veel ning pane kirja kõik, mida võidad treenides:

- parem meeleolu
- pikem elu
- vähem valu
- jõuad rohkem
- enesehinnang paraneb
- hea uni
- stress väheneb
- skelett muutub tugevamaks
- kehakaal on tervislik
- rohkem energiat

Hoia need nimekirjad alles ning võta välja siis kui vajad motivatsiooni.

3. Broneeri treeningu jaoks aega

Treening peaks muutuma harjumuseks. Kui sa ei ole ammu treeninud, on see raske ning võib tulla ka tagasilööke. Hea nipp on broneerida treeninguks päevakavas konkreetsed päevad ja ajad. Soovitav on treenida ka mitmekesiselt. Näiteks ujud ühe päeva nädalas, teise päeva sõidad rattaga ning ülejäänud päevadel jalutad.

Kui keha on treeninguga juba harjunud, võid treenida rohkem. Regulaarne treening parandab enesetunnet ning see tugevdab motivatsiooni. Selleni jõudmine võib aga raske olla.

4. Kui aega ei jätku

Vahel ei jätku tõesti aega treeningusse minna. Sellisel juhul on oluline mitte treenimist lõpetada, sest siis on hiljem jälle raskem treenimist jätkata. Selle asemel tee lühikesi treeninguid, näiteks 5-10 minutit ning neid päeva jooksul mitu korda.

Tee kükke, kätekõverdusi, kõhulihaseid, veidi hantlitega, mõned jooga positsioonid. Jälgi, et kõik lihasgrupid saaksid liigutatud. Proovi päeva jooksul lihtsalt niisama rohkem liikuda.

5. Pikaajalised eesmärgid

Hea on seada endale pikaajalisi eesmärke. Näiteks et suudaksid läbida x pikkusega teekonna rattal, osaleda mõnel maratonil jne.

Iga kord kui oled mõne eesmärgii jõudnud, suureneb sinu motivatsioon. Kui ebaõnnestud on efekt muidugi vastupidine. Seepärast sea endale realistlikud eesmärgid, siis võid kindel olla, et saad nendega hakkama.

6. Kui oled treenimisest väsinud

Sageli on alguses motivatsioon tugev, kuid mõne nädala pärast see langeb. Kui oled treeningu kalendrisse kirja pannud, aitab vahel see. Tark oleks teada, et motivatsioon tuleb tagasi kui keha on sellega harjunud ning sa hakkad end seejärel paremini tundma.

Sea endale eesmärgid ning premeeri end neid saavutades. Eesmärgid ei pea olema suuremad kui see, et treenid näiteks oma plaani järgi. Motivatsioon suureneb kui investeerid oma treeningutesse. Näiteks ostad uued trenniriided, sammulugeja või pulsikell.

7. Proovi erinevaid treeninguid

Kui tunned treeningutest väsimust, proovi mõnda uut ala. See on täpselt nagu kõige muuga. Keha ja hing tüdinevad kui asi on liiga üksluine. Vahelduv treening on ka kehale kõige parem. Proovi leida treeningud, mis sulle kõige rohkem meeldivad ning vaheta nende vahel.

8. Oled palju saavutanud

Vaata üle nimekiri, mille tegid enne treeningutega alustamist. Millist kasu oled sellest saanud? Kas mõned negatiivsed asjad on vähenenud või täiesti kadunud? Kui näed, mida oled regulaarsest treenimisest võitnud, suureneb motivatsioon.

9. Treenige mitmekesi koos

Kui leiad kedagi, kellega koos treenida, oled saanud endale hea abi, sest saate üksteist motiveerida ning toetada kui ühel kaob tahtmine ära. Koos treenimine on paljude arvates kergem ja lõbusam. Mida kauem koos treenite, seda rohkem saate üksteist panna pingutama uute tulemuste nimel.

10. Söö õigesti

Treenides ehitad üles oma keha ning seepärast on vajalik, et keha saaks tervislikku toitu ning kõiki vajalikke toitaineid. Kui kehal on millestki puudus, tekivad terviseprobleemid. Ära unusta süüa aeglaseid süsivesikuid täisteratoodete näol. Vahepalaks puuvili ning treeningu järgselt valku sisaldav toit aitab kehal taastuda. Hea vahepala pärast treeningut on näiteks pähklid puuviljadega või jogurt müsliga.

Allikas: Smartfri.se