Ka säästlikult tarbides on võimalik tervislikult süüa. Esmalt mõned peamised nõuanded tervislikuks toitumiseks:

1. Piira rämpstoidu ja alkoholi tarbimist

2. Joo piisavalt vett, vähemalt 8 klaasi päevas

3. Piira soola ja suhkru tarbimist

4. Väldi „transrasvu“ sisaldavate toitude tarbimist

5. Söö mitmekülgselt

Järgnevaks koosta endale nädala menüü ning selle alusel tee igaks poeskäiguks nimekiri. Heaks soovituseks on toitude planeerimisel kasutada interneti erinevaid toitumislehekülgi. Varusta kapp asjadega, mida on lihte valmistada ning mis on odavad, tervislikud ning täidavad korralikult kõhtu:

1. Oad ja läätsed — purgis või kuivainena. Tervislikud toitained, millest on lihtne valmistada maitsvaid suppe ja pajaroogi, lisades vaid köögivilju

2. Pruun riis — on küll kallim veidi kui tavaline, kuid kordades tervislikum.

3. Täisterapasta — lihtne valmistada salateid, süüa liha kõrvale või aedviljadega või seentega.

4. Värsked aedviljad — kui saad neid oma aias kasvatada või osta maalt neid ise kasvatavatelt inimestelt, seda parem ja tervislikum. Ka korteris elades on võimalik panna pottidesse maitsetaimi nagu tilli, sellerit, sibulat, murulauku, jne. Head on ka külmutatud aedviljad, mida sooduspakkumiste ajal võiksid sügavkülma rohkem varuda. Piisab neile vaid kana või hakkliha juurde lisamisest ning maitsev ja tervislik roog ongi valmis.

5. Hooaja puuviljad ja marjad — tarbi neid nii toorelt kui valmista neist mahlu ja smuutisid või muid hõrgutisi. 3 peotäit päevas peaksid tarbima iga päev.

6. Liha ja kala — osta odavamaid lihatükke ning valmista neist suures koguses sööki. Kui naabrimehest kalameest ei ole, kes vahel head kohalikku kala püüaks, siis heaks kalaks ja odavaks kalaks on veel räim ning teised Eestist püütavad kalad.

Mõned nipid odavamaks toiduvalmistamiseks:

1. Valmistades suures koguses toitu, külmeta üle jääv osa ära. Seda saad hiljem võtta lõunasöögiks või kiireks vahepalaks. Tee topelt koguses toitu ning enamik pane sügavkülma.

2. Kasvata ise aedvilju, nii ei säästa sa mitte ainult raha, vaid see aitab saada ka kõige värskemad ja tervislikumad toorained. Aedviljadest on hea ise keeta puljongit, mida kasutada kastmetes, pajaroogades ja suppides.

3. Osta odavamat liha, mida saad kasutada pajaroogades. Keeda seda aeglaselt, lisa aedvilju ning ube ning nii saad lihtsalt maitsva ja odava roa.

4. Harju tegema ühe-nõu toite, mis hoiavad aega, raha ning nõudepesu kokku ning mida jääb tavaliselt ka järgmiseks söögikorraks järele.

5. Poes vaata piltlikult öeldes nii kõrgele kui ka madalale. Sageli pannakse odavamad tooted mitte silmade kõrgusele, vaid ülemistele või alumistele riiulitele. Sama toode, kuid odavam kaubamärk, vähem tuntud nimi.

Odavamalt ja tervislikumalt söömine ei ole mingi maagiline saladus. Vaja on vaid veidi plaanimist, loomingulisust ja tööd. Kui mõtled aga järele, siis on kokku hoitud raha ja parem tervis seda väärt. On loomulik, et vahel tuleb isu ebatervisliku kiirtoidu järele. Kui võtad toiduvalmistamist kui uut põnevat hobi, siis avastad varsti ka ise, kui osavaks sa oled selles muutunud ning suudad valmistada maitsvaid, tervislikke ja odavaid toite oma perele ja sõpradele.

Allikas: Sparkpeople.com