Aspiriin ehk atsetüülsalitsüülhape on toodetud loodusliku komponendi salitsüülhappe eeskujul, mis on paljudes taimedes laialt levinud. Kreeka arst Hippokrates kirjeldas juba 5. sajandil e.m.a pajukoorest tehtud pulbrit, mis leevendab valu ning alandab palavikku. Kuna seda ainet leidub paljudes taimedes, siis on leitud, et taimetoitlastel on veres kõrgem salitsüülhappe kontsentratsioon kui teraviljal ja lihal põhineva toitumisega inimestel. Kuid erinevalt enda looduslikust eeskujust on sünteetilise atsetüülsalitsüülhappe mõju kehale oluliselt kompleksem ja kahjulikum.

Aspiriiniga on seostatud lugematu hulk kõrvalnähtusid nagu näiteks neerupuudulikkus, maksapuudulikkus, soolestiku haavandid, kuulmishäired ja ajuverejooks. Kõige enam mainitakse aspiriini puhul verejooksudega seotud kõrvalnähtusid, kuna sellel ravimil on n-ö verd vedeldav toime, mis tähendab, et see pärsib vere hüübimist. Vanemaealiste inimeste seas läbi viidud uuring näitas, et isegi väike doos (75 mg) aspiriini päevas mõjutas oluliselt katsealuste neerude funktsioneerimist. Aspiriini toksilisus ei piirdu ainult vanemate inimestega, ka tervetel täiskasvanud inimeste puhul on leitud, et aspiriinil on pikema aja vältel pidevalt tarvitades toksiline mõju soolestikule.

Ibuprofeeni on turustatud kui aspiriinist turvalisemat valikut, kuid kõrvalnähtude osas on selle ravimi toimed veel raskemad — seda seostatakse sageli aneemia, DNA-kahjustuste, kuulmishäirete, kõrge vererõhu, raseduse katkemise ja palju muuga. Uudisteagentuuri Reuters poolt avaldatud artikli sissejuhatuses võrreldakse valuvaigisteid ibuprofeeni ja diklofenaki suuri koguseid tarbimisel isegi tugeva valuvaigistiga Vioxx, mis eemaldati müügist selle raskekujuliste kõrvalnähtude tõttu. Artikkel kirjeldab seda, et uurimused on näidanud kolmandiku võrra suurenenud südameataki riski pidevatel valuvaigistite kasutajatel.

Valuvaigistite kasutamisel tuleks olla väga ettevaatlik hoolimata sellest, et need on retseptita igal pool vabalt kättesaadavad. Olenemata vanusest ja tervislikust seisundist tuleks nende võtmist võimalusel vältida, sest nende pikaajaline mõju võib olla väga kahjulik.

Alternatiivsed looduslikud ravimid, millest võib valu leevendamisel abiks olla, on näiteks ingver, kurkum ja omega-3 rasvhapped. Ingver on Aasia, India ja Araabia traditsioonilises ravis väga sageli kasutuses. Seda tugevatoimelist juurt võib võtta nii eraldi, toidu sees, teena või isegi kapslina. On leitud, et see aitab väga hästi iivelduse ja põletiku vastu. Uuringud on näidanud, et üks gramm ingverit päevas aitas leevendada naistel menstruaaltsükliga seotud valusid.

Kurkum on samuti traditsioonilises meditsiinis väga kõrgelt hinnatud aine, mis paljude muude heade omaduste hulgas aitab ka vähendada põletikku. Omega-3 rasvhapped võivad olla liigestevalu leevendamisel sama efektiivsed kui ibuprofeen ning neid on võimalik võtta ka kapslina.

Uuri lähemalt aspiriini, ibuprofeeni ja teiste mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite (NSAID) kõrvalnähtude ning võimalike alternatiivide kohta ning kasutaja valuvaigistit nii harva kui võimalik. Igasuguse valu puhul tuleks võimalusel alati ravida valu põhjust, mitte sümptomeid, seda eriti ravimiga, mis võib omakorda kaasa tuua veel raskemaid terviseprobleeme.