Chia seemned — tervise ja elujõu saladus!
Juba vanad asteegid teadsid chia seemneid kui “jooksutoitu” – selle toiteväärtus ja raviomadused leidsid toona kasutust sõdalaste vallutusretkede ajal, vahendab telegram.ee. Enne sõjaretke piisas üksnes teelusikatäiest seemnetest, et eelseisvas lahingus füüsiliselt vastupidav olla.
Mehhikost ja Guatemalast pärit chia oli sedavõrd hinnaline, et sajandeid tagasi kasutati seda isegi maksevahendina. Ka ravimeid toodeti selle baasil nii endale kui koduloomadele juba 3500 aastat tagasi. Populaarne oli tzoalli-nimeline toit, mida valmistati röstitud chia ja rebasheina seemnetest, maisijahust ja agaavimeest.
Chia seemned muudab eriliseks konsistents. Kui leotada chia seemneid poole tunni jooksul vees, jääb neist järele geeljas ollus. Sama juhtub seemnetega ka inimese maos — koostisaine nimega mucilage aeglustab süsivesikute muundumist, olles seega suurepärane vahend näiteks diabeetikutele ning tagades kiiresti täiskõhutunde.
Maratonijooksja Christopher McDougall kinnitab, et lusikatäie chia seemnete toiteväärtus on võrreldav seguga lõhest, spinatist ja kasvuhormoonidest. Oomega–3 rasvhappeid sisaldavad kaks lusikatäit chia seemneid sama palju kui pool kilo rasvast kala. Silmade, südame ja aju funktsioneerimise seisukohalt on see hindamatu väärtusega. Ka vähivastases võitluses leitakse chial mõju olevat.
Chia seemne erakordne omadus on võime siduda vett — seda isegi kuni 12 korda rohkem seemne kaaluga võrreldes. See võime kindlustab kehale pikemaajalise varustatuse vedelikega. Suurema vedelikukaotuse korral — muuhulgas intensiivse sportimise, kõhulahtisuse või palaviku puhul — on chia seemned parimaks turgutajaks.
Chia jahust on võimalik valmistada ka värskendavat ja suure toiteväärtusega jooki, mida kutsutaksegi chia värskeks veeks. Selleks lisatakse veele sidrunit, suhkrut ja chia seemneid, viimaseid võib lisada ka jogurtile või mahlale.
Chiat on kasutanud isegi kunstnikud ja keraamikud — selle lisamine savile või värvile pikendab teoste eluiga ja suurendab sära. Chia seemnete jahu on ühtlasi väga hästi säiliv, seega juba iidsetel aegadel võeti seda toiduainena kaasa pikkadele reisidele.
Tänapäeva teadus soovitab chiat kui suure toiteväärtusega toiduainet iga tervisliku dieedi alustalaks, lisaks on need seemned rikkad mineraalide ja antioksüdantide poolest ning taimetoitlastele ammendamatu väärtusega proteiiniallikaks. Chia seemned sisaldavad ühtlasi rohkelt B–vitamiine, kaltsiumit, fosforit, kaaliumit, tsinki, boori ja vaske ning eemaldavad organismist jääke ja mürkaineid. Kuna seemnete maitse on meeldivalt mahe, võivad nad olla lisandiks mistahes toidule.