Kaheksa põhjust süüa iga päev vähemalt üks porgand
Tervise Arengu Instituut alustas tänasest taas üle-eestilist teavitust „Sööme ära!", mis tuletab inimestele meelde, et tervise toetamiseks on vajalik süüa päevas vähemalt viis portsjonit ehk peotäit puu- ja köögivilju. Käesolev nädal on pühendatud porgandile. Vaata retsepte ja restoranide eripakkumisi porganditoitudele siit: http://www.toitumine.ee/kampaania/soomeara/
Miks süüa porgandit?
Porgand sisaldab rohkesti karotenoide. Need on fütotoitained ehk taimedes leiduvad ained, mis aitavad toetada tervist: vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähkkasvajate vormidesse.
Karotenoidide tuntuimast esindajast — beeta-karoteenist, toodab organism A-vitamiini. Viimane on vajalik nägemisele ja tugevdab immuunsüsteemi. Kuumtöötlemine vähendab karotenoidide hulka, kuid muudab nad paremini omastuvateks.
Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.
Porgandit kasutatakse
toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning
paljude haiguste puhul. Taimravikirjandus pakub väga sageli
porgandimahla kasutamist. Seda valmistatakse tavaliselt riivitud
porgandist pressimise teel.
Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.
Porgandite või
porgandimahla abil suudab organism paremini võidelda kurgu-, bronhi- ja
kopsuhaigustega. On üldse hea ülemiste hingamisteede külmetushaiguste
puhul, milleks soovitatakse piimas keedetud riivitud porgandit või
porgandimahla meega.
Porgandis leiduv
pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes. Seedekulgla
haiguste puhul (oksendamine) aitab porgand igasuguse toiduna.
Porgand soodustab laste
kasvu ja arengut. A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha
ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius
ja arengus, tugevdab nägemist.
Peatselt leiad Naistekast ka vahvad retseptid porganditega!