Tasakaalu defineeritakse kui pidevat, korrapärast kõikumist kahe polaarsuse vahel — parema ja vasaku, meheliku ja naiseliku, voolava ja jäiga, aktiivse ja passiivse poole vahel. Üldiselt teatakse neid polaarsusi kui mees- ja naisenergiat (Shiva ja Shakti), mis on igas inimeses olemas.

Mees- ja naisenergiate tasakaalustamist käsitletakse jooga raames nii ulatuslikult, kuna see on vajalik tervislikuks, täisväärtuslikuks ning edukaks eluks. Tasakaalutul inimesel väljenduvad varem või hiljem probleemid vaimse ja füüsilise tervisega ning ka suhetes teiste inimestega.

Miks on vaja energiaid tasakaalustada?

Üleaktiveeritud meesenergia võib esile tuua näiteks südamerabandusi, läbipõlemist, kaalukaotust ja ükskõiksust ning liialt domineeriva naisenergiaga võivad kaasneda depressioon, letargia ja ülekaaluprobleemid. Tasakaaluhäired võivad pärssida ka inimese efektiivsust ja edu igapäevastes tegemistes, kuna mees- ja naisenergiad mõjutavad otsustamisprotsesse.

Kui inimese võtab üle erutatud naisenergia, muutub ta üleliia emotsionaalseks ja kaotab võime loogiliseks mõtlemiseks ning sellest tulenevalt langetab ta otsuseid, mis hiljem osutuvad ebasoodsateks. Kui aga inimest juhib vaid meesenergia, teeb ta tihti valikuid, mis teevad haiget teistele ja talle endale. Suhetes väljendub selline tasakaalutus samuti probleemide näol, kuna osapoolte mehelikud ja naiselikud energiad kujundavad nende käitumist.

Joogatehnikad võivad olla suureks abiks tasakaaluga tegelemisel. Esmajoones muudavad need inimese teadlikuks sellest, et teda ei juhi tema mehelikud ja naiselikud polaarsused, vaid vastupidi - inimene suudab end ise juhtida. Inimene ei pea varjama oma emotsioone või analüütilisust, et olla igal tasandil edukas, kuid ta peab olema võimeline säilitama enesekontrolli, aktiveerides mees- ja naisenergiaid sobilikes olukordades ja sobilikul ajal.

Tasakaalu- ja hingamisharjutustega tasakaalu

Inimese ajul on kaks poolkera ning need poolkerad korrespondeeruvadki mees- ja naisenergiaile. Vasak poolkera vastab meesenergiale, kontrollides keha paremat poolt ning hallates kalkuleerivat, ratsionaalset informatsiooni. Parem poolkera aga vastab naisenergiale, kontrollides keha vasakut poolt ning hallates tundelist, loomingulist, impulsiivset informatsiooni. Joogas toimub pooluste tasakaalustamine füüsilisel tasandil läbi joogaasendite, kus loomuldasa töötatakse parema ja vasaku keha poolega ning igas poosis leidub nii-öelda pehme ja kõva element (Sthira ja Sukha).

Näiteks ühel jalal seistes tuleb ümber paigutada oma raskuskese, mängides vasaku ja parema keha poolega ning pinguldades teatud lihaseid ja samas vabastades teatud lihaseid, et tekitada tasakaalu ja säilitada asendit.

Läbi hingamisharjutuste toimub tasakaalustamine energeetilises plaanis, kuna energiat, mida saadakse õhust, on võimalik suunata mees- või naisenergia tõstmiseks vastavalt vajadusele. Joogas seostatakse paremat ninasõõret meheliku poolega (Ida Nadi) ning vasakut ninasõõret naiseliku poolega (Pingala Nadi).

Vaimsesse tasakaalu võib aga jõuda tõhusalt läbi meditatsioonipraktikate. Üldiselt kasutatakse joogas tasakaaluga tegelemisel põhimõtet, et meelt tuleb siduda südamega ning energiat kontsentratsiooniga.