See naine — nimega Lisa Royle — sai peagi teada, et tal on juba küllaltki kaugele arenenud rinnavähk ja et ta rind tuleb eemaldada ehk teha masektoomia.

Enamik naisi oleks sellise uudise peale pea kaotanud ja poleks ilmselt selle peale tulnud, kuidas oma kaotus teiste võiduks pöörata. Ja seda ei saagi neile kuidagi ette heita… Aga Lisa Royle kasutas oma isiklikku haiguslugu teiste naiste aitamiseks — võib-olla päästab see koguni kellegi elu. Ta postitas Facebooki pildi oma rinnast ja kirjutas sinna juurde:

“Ma poleks kunagi arvanud, et ma postitan Facebooki pildi oma rinnast, aga nüüd otsustasin seda teha, enne kui mu rind järgmisel nädalal ära lõigatakse. Nii, siin see on. See on kõik, mis ma oma rinnalt leidsin. Väga väikesed lohud rinna all võivad vabalt märkamata jääda. Palun leia see aeg, et oma rinnad hoolikalt üle vaadata. See võib päästa sinu elu.”

                                                                                      Facebook

Doktor Susan K. Boolbol räägib, et sellised väikesed lohukesed on küll vähem levinud rinnavähi tunnused kui mügarikud, aga siiski tuleb selliste muutustega kohe arsti juurde minna, sest kui rinnas vähk kasvab, võib see nahka (või ka rinnanibusid) sissepoole tõmmata. Nii et kui märkad oma rindadel lohukesi, mis natuke meenutavad tselluliiti, siis pöördu kindlasti arsti poole.

Lisa Royle'i operatsioon oli edukas ja ta on paranemas, aga tema kogemus saab olla abiks teistele inimestele. Toome ära veel kaheksa märki, mis võivad viidata rinnavähile:

1. Ebatavaline lööve, eriti nibude ümbruses

2. Ühe või mõlema rinna järsk suurenemine

3. Paistetanud lümf kaenla all või kaelal

4. Imelik valu nibu(de)s

5. Konstantne valu rinnas või kaenlaaugus

6. Muutunud nahatekstuur — nn apelsiinikoorenahk

7. Nibu, mis on muutnud oma suunda või pööranud sissepoole

8. Tükk rinnas

Palun jälgi ja kontrolli oma rindu regulaarselt!

Allikas: She Knows