LÜHIKE LÕUNAUINAK

Juba sellel, kui magad pärastlõunal (või pärast tööd) kõigest 15-30 minutit, on tohutult kasutegureid:

1. Kõrgenenud tänulikkusetunne

Lühike uinak muudab tuju paremaks ja sa tunned tänu ja head meelt, et su elu nii hea on. Selline positiivne suunamuutus muudab paremaks ka su ööune.

2. Väiksem risk sattuda õnnetusse või teha midagi valesti

Unisus seab meid suurde riski muutuda tähelepanematuks: ükskõik kas on vaja istuda autorooli või juhtida koosolekut või vormistada tähtis dokument ära. Kui sul on vähegi võimalik (kui töötad kodus, on see muidugi igal juhul võimalik), siis luba endale üks 20-minutiline uinak, see teeb tähelepanule restardi.

3. Soorituse paranemine

Siin on parim tõestus, et uinak ei tähenda laiskust: NASAs on tehtud katse, mis tõestas, et pilootide, kes tegid enne õhkutõusu lühikese uinaku, sooritus oli 34% parem kui neil pilootidel, kes uinakut ei teinud.

4. Kaitstud süda

Üks Kreeka uuring on jõudnud tulemuseni, et inimestel, kes teevad mõne korra nädalas lühikese lõunauinaku, väheneb südame-veresoonkonna haiguste risk.

PIKK LÕUNAUINAK

Lühikeste uinakudte head omadused oleme nüüd avalikustanud, aga mis siis, kui uinak pikemaks venib? Niikaua kui sa ei maga iga päev tervet pärastlõunat maha, on kõik hästi — kui sa lihtsalt vahel (näiteks kord nädalas) magad korraliku 60-90 minutilise lõunauinaku, siis teeb see sulle palju head:

1. Suurenenud loovus

Kui sa magad piisavalt kaua, nii et jõuad REM-une staadiumisse (mis tekibki umbes 70-90 minutit pärast uinumist), siis su aju hakkab uusi seoseid looma, nii et pärast uinakut lahendad probleeme loovamalt.

2. Lühimälu paranemine

Pikk lõunauinak parandab ja kinnistab efektiivselt lühimälu.

3. Motoorika paranemine

Kui sa üritad omandada uut motoorset oskust — näiteks kalligraafiat või kasvõi uue videomängu mängimiseks vajalikke oskusi —, siis sa pead pärast harjutamist magama! Just nii: uuringud tõestavad, et inimestel, kes teevad pärast uue motoorse oskuse harjutamist 60-90 minuti pikkuse uinaku, on pärast uinakut tulemused palju paremad.

Nii et mida sa veel ootad? Klopi padjad pehmeks ja mine magama!

Allikas: She Knows