30.07.2015, 16:00
Kõhupuhituse varjatud põhjused, mida sa veel ei teadnud
FOTO:
Me oleme üsna teadlikud, mida süüa või mitte süüa, et kõhu puhitamist ohjes hoida — kui soovid oma teadmisi üle kontrollida, saad seda teha SIIN. Aga ajakirja Tervis Pluss värskes numbris räägitakse, et ainult sellest teadmisest, mida süüa, ei piisa, oluline on ka see, kuidas süüa.
Toome ära mõne huvitava fakti seedimise kohta, mida sa tõenäoliselt veel ei teadnud:
- Söö alles siis, kui kõht on tühi, muidu võivad hiljem vaevata puhitused ja gaasid, kuna varem söödud toit ei ole veel täielikult ära seeditud. Kui kõht on tühi, on seedeensüümid piisavalt tugevad, et uut toitu seedima hakata.
- Söö puuvilju alati enne muud sööki, kas iseseisva toidukorra või vahepalana. Puuviljad on kõige kiiremini seeduv rühm toiduaineid ja nende söömine pärast tugevat einet või isegi samal ajal jätab kiiresti seeduvad puuviljad teise toidu "kukile" roiskuma ja käärima, tekitades halvalõhnalisi gaase.
- Pigem söö korraga vähem ja sageli (kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala päevas), sest nii püsib veresuhkrusisaldus tasakaalus ega teki isusid.
Loe põhjalikumalt kõhugaaside tekkepõhjuste ja seedimise turgutamise kohta ajakirja Tervis Pluss augustinumbrist.